کتیبههای اورارتویی در ایران
بخش سوم نشست بازشناسی فرهنگ اورارتو
اورارتوییها در ابتدا از خط و زبان آشوری برای نگارش کتیبهها استفاده میکردهاند، اما تقریباً از پادشاه سوم و چهارم به بعد خطی بر مبنای نوشتار اکدی اما سادهتر از آن ابداع میشود. البته کتیبهها تا اواسط دوره اورارتوها دو زبانه (آشوری و اورارتویی) هستند. اما بعد از آن یک زبانه (اورارتویی) میشوند. از پادشاه دوم و سوم اورارتویی نشانههایی از خطی تصویری دیده میشود که مشابه هیروگلیف هیتیهاست اما تفاوتهایی هم با آن دارد. این خط تصویریِ اورارتویی همزمان در کنار خطهای دیگر (آشوری و اورارتویی) استفاده میشده است.
قدیمیترین سنگنبشته اورارتویی در ایران به دوره پادشاهی مشترک ایشپوئینی و مینوا برمیگردد و در خاک ایران فعلی در نزدیکی مرز عراق پیدا شده است. این کتیبه دو وجه دارد. یک وجه به خط اورارتویی و وجه دیگر به خط آشوری. این سنگنبشته در حال حاضر در موزه ارومیه نگهداری میشود. در ادامه به تعدادی از کتبیهها و سایر آثار نوشتاری باقیمانده از اورارتوها اشاره میشود.
پایان این سخنرانی به پرسش و پاسخ اختصاص داده شده است.
این نشست در تاریخ ۱ شهریورماه سال ۱۳۹۶ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. بنیاد ایرانشناسی و انجمن ایرانی تاریخ نیز در برگزاری این برنامه همکاری داشتهاند. بخش اول این نشست را با ارائه دکتر حمید خطیب شهیدی اینجا و بخش دوم نشست را با سخنرانی دکتر مهرداد ملکزاده را اینجا ببینید.

مریم دارا
مریم دارا دانشآموخته رشته فرهنگ و زبانهای باستانی در مقطع دکتری دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات است. وی در حال حاضر مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی و عضو هیأت علمی پژوهشکده زبانشناسی، متون و کتیبهها و پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است. کتاب «رستم» با همکاری انتشارات دفتر پژوهشهای فرهنگی از تألیفات مریم داراست. کتاب «کتیبههای میخی اورارتویی از ایران» نیز در سال ۱۳۹۶ توسط انتشارات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری منتشر شده است.
رزومه وی را اینجا دانلود کنید.

بنیاد ایرانشناسی
بنیاد ایرانشناسی مؤسسهای علمی و پژوهشی است که در سال ۱۳۷۶ توسط محمد خاتمی رئیسجمهور وقت، زیر نظر نهاد ریاست جمهوری ایران تأسیس شد. بنیاد هماکنون در هفده استان شعبه دارد.

خانه اندیشمندان علوم انسانی
خانه اندیشمندان علوم انسانی در سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. از آن زمان تاکنون با راهاندازی ۱۳ کارگروه زبان و ادبیات فارسی، فقه و مبانی حقوق، علوم قرآنی، تاریخ و باستانشناسی، علوم سیاسی، فلسفه و منطق، جغرافیا، تربیت بدنی، مدیریت، علوم اجتماعی، اقتصاد، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی تلاش کرده است محیط مناسبی را برای تعامل اندیشمندان علوم انسانی کشور فراهم نماید.

بازشناسی فرهنگ اورارتو و اورارتوییان در حسنلو
این نشست با سخنرانی حمید خطیبشهیدی، مهرداد ملکزاده و مریم دارا در تاریخ ۱ شهریور سال ۱۳۹۶ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.