دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش‌ها و پایش‌ها

سنت و مدرنیته در دوره رضا شاه

در ابتدای بحث دکتر سیمین فصیحی به رویکردهای مختلف در تعریف مفهوم سنت می‌پردازد. سپس به مفهوم و پایه‌های مدرنیته (پایه‌های اقتصادی، سیاسی و فکری- فلسفی) اشاره می‌کند. در ادامه، مصادیق سنت و مدرنیته و بازتاب آنها در میانه‌های دوره قاجار تا انتهای پهلوی را بررسی می‌کند.
تجدد سیاسی که زمینه‌اش در دوره‌های قبلی ایجاد شده بود، در انقلاب مشروطه محقق می‌شود اما ناتمام می‌ماند و در دوره پهلوی اول در ابعاد گسترده‌تری ادامه پیدا می‌کند. هرچند که وجوه رشد علم و رشد صنعت بر وجوه رشد دموکراتیک و حقوق شهروندی پیشی می‌گیرد. در واقع، در جوامع غربی سه پایه مدرنیته هم‌زمان رشد می‌کند، اما در ایرانِ دوره پهلوی این سه پایه با هم رشد نمی‌کند و این مدرنیزاسیون شتاب‌زده باعث ایجاد مشکلاتی می‌شود که همچنان پابرجاست.

این سخنرانی بخشی از رویداد «دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش و پایش» است که در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. بخش اول این رویداد با سخنرانی دکتر منصوره اتحادیه را اینجا ببینید.

سیمین فصیحی

عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه الزهرا

خانه اندیشمندان علوم انسانی

خانه اندیشمندان علوم انسانی در سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. از آن زمان تاکنون با راه‌اندازی ۱۳ کارگروه زبان و ادبیات فارسی، فقه و مبانی حقوق، علوم قرآنی، تاریخ و باستان‌شناسی، علوم سیاسی، فلسفه و منطق، جغرافیا، تربیت بدنی، مدیریت، علوم اجتماعی، اقتصاد، حقوق، روان‌شناسی و علوم تربیتی تلاش کرده است محیط مناسبی را برای تعامل اندیشمندان علوم انسانی کشور فراهم نماید.

پیوند به وبگاه

دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش و پایش

این نشست در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. دکتر منصوره اتحادیه و دکتر سیمین فصیحی در این برنامه سخنرانی کردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *