دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش و پایش
سیاست تجدد رضا شاه
اصلاحات و تغییراتی که در اواسط دوره ناصری اتفاق افتاد، پیشدرآمد مدرنیزم بود. دوران مشروطه با جنگ و هرج و مرج همراه شد، اما در دوره رضاشاه، دولت مرکزی تقویت و مدرنیزم به سیاست دولت بدل گشت.
رضا شاه نیز مانند بسیاری از ایرانیان اروپا را ندیده بود و تنها آشنایی او با فرهنگ اروپایی از طریق شنیدهها یا از طریق ارتباط با فرماندههای روسی و شاید وزیرمختارهای روس و انگلیس بود، ولی بسیاری از رجال اطراف وی اروپا را میشناختند؛ مانند داور، تیمورتاش و نصرتالدوله که تحصیلکردگان اروپا بودند.
رضا شاه تنها راه پیشرفت ایران را غربی شدن میدانست. البته این ایده و ابتکار رضا شاه نبود و از دوره مشروطه روشنفکران کمکم به این نتیجه رسیده بودند که ایران باید غربی شود.
در ادامه بحث، به اصلاحاتی که در دوره پهلوی اول انجام شد، پرداخته میشود.
این سخنرانی بخشی از رویداد «دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش و پایش» است که در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. بخش دیگر این رویداد با سخنرانی دکتر سیمین فصیحی را اینجا ببینید.
منصوره اتحادیه
منصوره اتحادیه در سال ۱۳۱۲ در تهران به دنیا آمد. وی تاریخنگار، ناشر و استاد دانشگاه تهران است. او در سال ۱۳۵۸ از دانشگاه ادینبورگ بریتانیا در رشته تاریخ دکتری گرفت. سپس در سال ۱۳۶۲ مدیر نشر تاریخ شد.منصوره اتحادیه دختر علی اتحادیه فرزند رحیم اتحادیه و مادرش هما فرمانفرمائیان دختر عباس فرمانفرمائیان است.
خانه اندیشمندان علوم انسانی
خانه اندیشمندان علوم انسانی در سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. از آن زمان تاکنون با راهاندازی ۱۳ کارگروه زبان و ادبیات فارسی، فقه و مبانی حقوق، علوم قرآنی، تاریخ و باستانشناسی، علوم سیاسی، فلسفه و منطق، جغرافیا، تربیت بدنی، مدیریت، علوم اجتماعی، اقتصاد، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی تلاش کرده است محیط مناسبی را برای تعامل اندیشمندان علوم انسانی کشور فراهم نماید.
دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش و پایش
این نشست در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. دکتر منصوره اتحادیه و دکتر سیمین فصیحی در این برنامه سخنرانی کردند.