معرفی کتاب جلوه‌های هنر پارسی

از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب

در این نشست دکتر فرانسیس‌ ریشار درباره انگیزه خود از تألیف‌ کتاب‌ جلوه‌های هنر پارسی سخن‌ می‌گوید و گزارشی از چگونگی تشکیل‌ بخش‌ نسخ‌ خطّی کتابخانه‌ ملّی‌ فرانسه‌ و سیر تاریخی آن‌ و نیز نسخه‌های خطی گران‌سنگی که‌ در آن‌ نگهداری می‌شود ارائه‌ می‌کند. کتاب جلوه‌های هنر پارسی مجموعه‌ا‌ی از ۱۶۰ نسخه‌ خطی معرفی‌نشده‌ و نفیس‌ فارسی و ایرانی کتابخانه‌ ملّی فرانسه‌ است‌ که‌ مربوط‌ به‌ اندیشمندان‌ و هنرمندان‌ ایرانی در سده هشتم‌ تا یازدهم‌ هجری یعنی پایان‌ دوره صفویه‌ می‌باشد. ارزش این‌ آثار تنها از حیث‌ هنری نبوده‌ بلکه‌ از حیث‌ محتوا نیز بسیار گرانبهاست.

از دیگر سخنرانان این جلسه، جمشید کیانفر و سلیم نیساری هستند.

این نشست، بیست و نهمین نشست از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب است که در تاریخ ۱۹ بهمن ۱۳۸۳ برگزار گردید.

جمشید کیانفر

جمشید کیانفر پژوهشگر، نویسنده، مصحح، ویراستار، روزنامه‌نگار و نسخه‌پژوه در سال ۱۳۳۰ در شهرستان ابهر چشم به جهان گشود. وی عضو کمیسیون احیاء میراث مکتوب در کتابخانه ملی ایران، عضو شورای انتشارات سازمان میراث فرهنگی، پژوهشگر دفتر پژوهش‌های فرهنگی، پژوهشگر طرح پژوهش‌های تاریخی و اجتماعی و مشاور علمی مرکز پژوهشی میراث مکتوب است. کیانفر سردبیری فصلنامه آینه میراث را از سال ۱۳۸۲ تا سال ۱۳۸۸ برعهده داشت. در دوره اول و سوم همایش حامیان نسخ خطی به ‌عنوان نفر برگزیده معرفی شد و در سال ۱۳۸۳ به عنوان مصحح برتر در همایش خادمان نشر مورد قدردانی قرار گرفت.

کشف تلبیس یا نیرنگ و دورویی انگلیس در ایران، تصحیح سفارت‌نامه خوارزم رضا قلی خان هدایت، تصحیح ناسخ‌التواریخ، مزدک‌نامه (سال‌نامه بزرگداشت مهندس مزدک کیانفر)، تصحیح اکسیرالتواریخ (تاریخ قاجاریه از آغاز تا سال 1259ق)، تصحیح تاریخ بختیاری: خلاصه الاعصار فی تاریخ البختیار، تصحیح و تحشیه تاریخ روضةالصفا فی سیره الانبیاء و الملوک و الخلفا، مرآةالحرمین یا سفرنامۀ مکه از جمله آثار اوست.

سلیم نیساری

سلیم نیساری متولد سال ۱۲۹۹ در شهر تبريز است. وی دكترای علوم تربيتی و زبان‌شناسی دارد و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی است.‌

برخی ‌از آثار وی در زیر آمده است:

تمبرهای ايران‌، ۱۳۴۰؛ تدريس زبان فارسی در دبستان يا آموزش هنرهای زبان‌، ۱۳۴۴؛ نمونه‌هايی از آثار جاويدان شعر فارسی‌، ۱۳۵۰؛ غزل‌های حافظ، ۱۳۵۳؛ كلّيات روش تدريس‌، ۱۳۵۵؛ دفتر ديگرسانی‌ها در غزل‌های حافظ، ۱۳۷۳؛ دستور خط فارسی‌، پژوهشی دربارۀ پيوستگی خط فارسی با زبان فارسی‌، ۱۳۷۴؛ نسخه‌های خطی حافظ (سدۀ نهم‌)، ۱۳۸۰؛ ديوان حافظ، ۱۳۸۱.

فرانسیس ریشار

فرانسيس ژان اوگوست ريشار در سال ۱۹۴۸ ميلادی در شهر پاريس به دنيا آمد. پس از پايان تحصيلات متوسطه به دانشكده ‏زبان‏‌های شرقی پاريس رفت و در سال ۱۹۷۰ در رشته‌های زبان فارسی، ادبيات لاتين و يونانی فارغ‏‌التحصيل شد. سپس جهت ادامه‏ تحصيل به دانشگاه تهران آمد. در سال ۱۹۷۴ كتابدار بخش نسخه‌های خطی کتابخانه ملی فرانسه در بخش شرقی شد و مسئوليت اداره مخزن فارسی و تهيه فهرست آن را بر عهده گرفت تا اينكه به رياست كتابخانه شرقی فرانسه برگزيده شد.

فرانسيس ريشار در مدت همكاری با كتابخانه ملی فرانسه، كتاب‌های متعددی نوشته است. كتاب‌‏های زير از جمله کتاب‌هایی است که دربارۀ ايران و زبان فارسی می‏‌باشد:

کتاب ایرانی (چهارمقاله در مباحث متن پژوهی، نسخه‌شناسی و کتاب‌آرایی (انتشارات میراث مکتوب، ۱۳۸۵) ؛ فهرست كتاب‏‌های خطی زبان فارسی موجود در كتابخانه ملّی فرانسه (۱۹۸۹)؛ جلوه‌های هنر پارسی (سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۱۳۸۳).

مرکز پژوهشی میراث مکتوب

مرکز پژوهشی میراث مکتوب در سال ۱۳۷۲ به قصد حمایت از کوشش‌های پژوهشگران و مصححان و احیا و انتشار مهم‌ترین آثار مکتوب فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی با نام «دفتر نشر میراث مکتوب» با کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأسیس شد. پس از یک دهه فعالیت، مؤسسه نخست به «مرکز نشر میراث مکتوب» و سپس در سال ۱۳۸۴ با دریافت مجوز سه گروه پژوهشی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به «مرکز پژوهشی میراث مکتوب» تغییر نام داد و علاوه بر کار نشر به کار پژوهشی نیز روی آورد.

پیوند به وبگاه

نشست بیست و نهم از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب

بیست و نهمین نشست از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب به معرفی کتاب جلوه‌های هنر پارسی اثر فرانسیس ریشار اختصاص دارد. این نشست در تاریخ ۱۹ بهمن‌ماه ۱۳۸۳ برگزار گردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *