از تبت تا تخارستان؛ ساسانیان و ایران شرقی

سه دیدگاه درباره ایران باستان

این سخنرانی درمورد ایران شرقی (East Iran) است که در جغرافیای امروز افغانستان و شمال شرق پاکستان و تا حدی تاجیکستان و ازبکستان و مناطقی از هند را در بر می‌گیرد. این محدوده نام‌های محلی خاصی دارد؛ مانند ماوراءالنهر، تخارستان، دشت‌های آسیای میانه و از این قبیل. ارتباط این منطقه عملاً با غرب است و خودش را جزء واحد فرهنگی- سیاسی- اقتصادی غرب می‌داند هر چند که با مناطق دیگر هم در ارتباط است. با وجود روابط فرهنگی با دیگر مناطق و حتی با وجود اینکه خودش را جزئی از واحد غرب می‌پندارد، دارای استقلال جغرافیایی- سیاسی- فرهنگی است که اغلب نادیده گرفته شده است. آسیای میانه همیشه به عنوان یک حاشیه در تاریخ دیده شده. اگر از دید خاورمیانه‌ای یا ایرانی یا اسلامی نگاه کنیم، ایران امروزی در مرکز است و آسیای میانه در حاشیه شرقی قرار می‌گیرد و اگر از دید چینی نگاه کنیم، مرکزیت، اطراف رود زرد است و آسیای میانه حاشیه غربی محسوب می‌شود.

این نشست، بخش دوم رویداد‌ِ «سه دیدگاه درباره ایران باستان» است که در تاریخ ۳ شهریورماه سال ۱۳۹۵ از طرف مرکز مطالعات ایران‌شناسی ساموئل جردن در دانشگاه کالیفرنیا برگزار شد. بخش اول رویداد را می‌توانید اینجا ببینید.

این سخنرانی پیش‌تر در وب‌سایت دانشگاه UC Irvine منتشر شده بود.

 

خداداد رضاخانی

دکترای تاریخ پساباستان و قرون میانه از دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس ۲۰۱۰ و فوق لیسانس تاریخ جهان از دانشگاه اقتصاد لندن ۲۰۰۲. محقق تاریخ دوره پساباستان و نویسنده کتاب ReOrienting the Sasanians: East Iran in Late Antiquity.

وی در حال حاضر محقق و مدرس تاریخ در دانشگاه پرینستون است.

پیوند به وبگاه

مرکز مطالعات ایران‌شناسی جردن

مرکز مطالعات ایرانی ساموئل جردن به عنوان بستری برای فعالیت‌های مرتبط با مطالعه ایران و جهان فارسی‌زبان در دانشگاه کالیفرنیا، ارواین فعالیت می‌کند. با اتکا به همه توانایی‌های مجموعه دانشگاه کالیفرنیا، ارواین، این مرکز بر پژوهش‌های میان‌رشته‌ای که بین هنر، علوم انسانی، مهندسی، طب و علوم پلی برقرار می‌کند، متمرکز است.

این مرکز به افتخار ساموئل جردن، مسیونری که در اوایل قرن ۲۰، شخصیت آموزشی تراز اولی بوده، نام‌گذاری شده است. از ابتدای تشکیل، این مرکز میزبان همایش‌های متعدد در مورد جهان ایرانی بوده، برنامه‌های فرهنگی را به جامعه محلی ارائه کرده و گروه‌های پژوهشی در زمینه کتیبه‌های فارسی میانه، تهران، موسیقی آلترناتیو و دوران باستان متأخر شکل داده است.

پیوند به وبگاه

سه دیدگاه درباره ایران باستان

این رویداد شامل سه سخنرانی می‌شود که هر کدام به جنبه‌ای از تاریخ ساسانی می‌پردازد. موضوع هر سه سخنرانی، حواشی دوره ساسانیان است.

در اولین سخنرانی به دوره پیش از ساسانی پرداخته می‌شود. سخنرانی دوم به سرزمین‌های شرق و سخنرانی سوم به سرزمین‌های غرب ایران اختصاص دارد.

  1. روزبه فرزان گفت:

    اگر اسلایدها را هم برای بارگیری بگذارید خیلی خوب میشه

  2. نوروز رجبی گفت:

    سپاس ویژه از چهارراه که زحمت این همه کوشش و فرهنگ دوستی را بر خود هموار می دارد .. باز هم سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *