شاهان پارس؛ کشورداری هخامنشی در دوره اشکانی

سه دیدگاه درباره ایران باستان

نشست پیش رو، بخش اول رویداد‌ِ «سه دیدگاه درباره ایران باستان» است که از طرف مرکز مطالعات ایران‌شناسی ساموئل جردن در دانشگاه کالیفرنیا برگزار شد. سخنرانی‌های این رویداد، دیدگاه مرکزگرا نسبت به دوره ساسانی ندارد و مستقیماً به پادشاهی ساسانی مربوط نمی‌شود، بلکه به حواشی دوره ساسانیان و جنبه‌های دیگری که با حکومت ساسانی سر و کار داشته می‌پردازد.

سخنرانی حاضر که در تاریخ ۱ شهریورماه سال ۱۳۹۵ برگزار شد، مروری بر پایان سلسله هخامنشیان تا اوایل دوره ساسانی دارد. بخش دوم رویداد را می‌توانید اینجا ببینید.

این سخنرانی پیش‌تر در وب‌سایت دانشگاه UC Irvine منتشر شده بود.

خداداد رضاخانی

دکترای تاریخ پساباستان و قرون میانه از دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس ۲۰۱۰ و فوق لیسانس تاریخ جهان از دانشگاه اقتصاد لندن ۲۰۰۲. محقق تاریخ دوره پساباستان و نویسنده کتاب ReOrienting the Sasanians: East Iran in Late Antiquity.

وی در حال حاضر محقق و مدرس تاریخ در دانشگاه پرینستون است.

پیوند به وبگاه

مرکز مطالعات ایران‌شناسی جردن

مرکز مطالعات ایرانی ساموئل جردن به عنوان بستری برای فعالیت‌های مرتبط با مطالعه ایران و جهان فارسی‌زبان در دانشگاه کالیفرنیا، ارواین فعالیت می‌کند. با اتکا به همه توانایی‌های مجموعه دانشگاه کالیفرنیا، ارواین، این مرکز بر پژوهش‌های میان‌رشته‌ای که بین هنر، علوم انسانی، مهندسی، طب و علوم پلی برقرار می‌کند، متمرکز است.

این مرکز به افتخار ساموئل جردن، مسیونری که در اوایل قرن ۲۰، شخصیت آموزشی تراز اولی بوده، نام‌گذاری شده است. از ابتدای تشکیل، این مرکز میزبان همایش‌های متعدد در مورد جهان ایرانی بوده، برنامه‌های فرهنگی را به جامعه محلی ارائه کرده و گروه‌های پژوهشی در زمینه کتیبه‌های فارسی میانه، تهران، موسیقی آلترناتیو و دوران باستان متأخر شکل داده است.

پیوند به وبگاه

سه دیدگاه درباره ایران باستان

این رویداد شامل سه سخنرانی می‌شود که هر کدام به جنبه‌ای از تاریخ ساسانی می‌پردازد. موضوع هر سه سخنرانی، حواشی دوره ساسانیان است.

در اولین سخنرانی به دوره پیش از ساسانی پرداخته می‌شود. سخنرانی دوم به سرزمین‌های شرق و سخنرانی سوم به سرزمین‌های غرب ایران اختصاص دارد.

  1. مهرداد ملکزاده گفت:

    سلام
    به به
    ممنون
    چه کار نیکی.

  2. بهنام گفت:

    اگر اسلایدها را هم برای بارگیری بگذارید خیلی خوب میشه

  3. امیرحسین توت زاری گفت:

    درود، عالی به جهت سکه شناسی و تاریخ فرترکه ها و شناخت اساطیر شاهنامه.

  4. روزبه فرزان گفت:

    ببخشید در مقاله “چهر از یزدان” آقای دریایی مینویسند: فرترک لقبي است که معني آن به درستي معلوم نيست.اين لقب خدايي پس از اسکندر
    در فارس باقي ماند و ساسانيان٬ که از آن مرز و بوم بودند٬ به پيروي از پادشاهان فارس٬
    ضرب اين لقب را بر روي سکه هاي خود ادامه دادند. پس از شاپور دوم٬ ديگر اين لقب
    بر روي سکه ها پديدار نشد
    ولی شما فرترک را به معنی والی در نظر میکیرید و به عنوان خاندانی جدا از ساسانیان (اگر من درست متوجه شده باشم)
    آیا نظر شما و اقای دریایی دو دیدگاه متفاوت است و یا مکمل؟ ممنون میشوم کمی توضیح بدهید چون کمی گیج شدم

  5. علی گفت:

    بهتره نوشته بشه که چهر از ایزدان(شاهان هخامنشی یا فرترکا) دارند.چون در اعتقاد ساسانیان پارسه یا همون تخت جمشید ساخته ایزدان بوده و برای اون ها قابل احترام بوده

  6. سعید گفت:

    سلام، بسیار ممنون بابت ارائه این سری جلسات، بسیار آموزنده هستند. متاسفانه کیفیت ارانه خوب نیست، اسلایدها معلوم نیستند و همین‌طور صدا کمی ضعیف هست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *