بررسی تاریخی و کاوش‌های باستان‌شناختی مسجد تاریخانه دامغان

بخش دوم نشست مسجد در آیینه تاریخ اسلام

دامغان، شهری تاریخی است که از هزاره‌های پیش از میلاد محل سکونت اقوام مختلف بوده است. مسجد تاریخانه دامغان از بناهای بازمانده‌ی قرون اولیه اسلامی است. «تاری» واژه‌ای ترکی به معنی «خدا» است و تاریخانه را «خدای‌خانه» معنی کرده‌اند. ساخت این بنا بین سال‌های ۱۳۰ تا ۱۷۰ هجری قمری تخمین زده‌ شده؛ اما آزمایش‌های کربن ۱۴ سال ۱۷۰ هجری قمری را نشان می‌دهد.

اولین گمانه‌زنی این مسجد در سال ۱۹۳۲ توسط اشمیت انجام شد که حاصل آن آثاری از دوره اسلامی بود و بر خلاف انتظار هیچ شواهدی مبنی بر کاربری آتشکده به دست نیامد. آندره گدار و علی‌اکبر سرفراز نیز از جمله باستان‌شناسانی هستند که در این مسجد کاوش‌هایی انجام داده‌اند.

ویدئوی پیش رو بخش دوم از نشست مسجد در آیینه تاریخ ایران است که در تاریخ ۶ مرداد ۱۳۹۷ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. قسمت‌های دیگر این نشست را  اینجا  ببینید.

 

 

معصومه داوودیان

معصومه داوودیان رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان دامغان است. او کتابی نیز با عنوان «سیر تحول معماری و شهرسازی دامغان در قرون اولیه اسلامی» نوشته که انتشارات گنجینه هنر آن را در سال ۱۳۹۴ به چاپ رسانده است.

خانه اندیشمندان علوم انسانی

خانه اندیشمندان علوم انسانی در سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. از آن زمان تاکنون با راه‌اندازی ۱۳ کارگروه زبان و ادبیات فارسی، فقه و مبانی حقوق، علوم قرآنی، تاریخ و باستان‌شناسی، علوم سیاسی، فلسفه و منطق، جغرافیا، تربیت بدنی، مدیریت، علوم اجتماعی، اقتصاد، حقوق، روان‌شناسی و علوم تربیتی تلاش کرده است محیط مناسبی را برای تعامل اندیشمندان علوم انسانی کشور فراهم نماید.

پیوند به وبگاه

مسجد در آیینه تاریخ ایران

در این نشست که در تاریخ ۶ مرداد سال ۱۳۹۷ برگزار شد، فریبا سعیدی انارکی، حسین عباس‌زاده، معصومه داوودیان و مهدی عابدینی عراقی سخنرانی می‌کنند. موضوع این برنامه،‌ مساجد جامع اصفهان، ساری،پامنار زواره، فریمان و تاریخانه دامغان است. خانه اندیشمندان علوم انسانی این نشست را برگزار کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *