موسیقی مردم کرد

جلسه سوم: موسیقی منطقه کردستان

در منطقه کردستان، موسیقی خانقاهی است و در اختیار مذهب و فقه تسنن است. اما در منطقه کرمانشاه، موسیقی آیینی بوده و نگاه آن به مقوله تنبور از دیدگاه موسیقایی نیست بلکه جنبه قدسی و آیینی دارد.

در کردستان دو نحله از نحله‌‌های تصوف حضور دارند: نقشبندیه و قادریه. نقشبندیه اصولاً ذکر جلی ندارد. ذکرش خفی است. بنابراین چیزی به عنوان الحان مقدس و الحان ذکر ندارد. اما در فرقه قادریه موسیقی راهی برای به خلسه رفتن است و درویش‌های این فرقه در اوج حالت خلسه، کارهای خرق عادت انجام می‌دهند. مانند خنجر زدن، سوراخ کردن بدن، خوردن مار و از این گونه. برای به خلسه رفتن معمولاً سازهای کوبه‌ای استفاده می‌شود. متن استفاده‌شده در این موسیقی، کوتاه و ذکرگونه است و مدام تکرار می‌شود.

در این جلسه نسبت این موسیقی ذاکرانه با موسیقی کردی مورد بحث و تحلیل قرار می‌گیرد.

این نشست، جلسه سوم از کارگاه «موسیقی مردم کرد» است که در تاریخ ۲ مهر ۱۳۹۶ توسط سایت چهارراه برگزار شده است. جلسه دوم را   اینجا  و اینجا ببینید.

 

 

احمد صدری

احمد صدری، پژوهشگر موسیقی و نوازنده ساز سه‌تار، تنبور و دوتار است. او دوره کارشناسی را در رشته صنایع دستی دانشگاه هنر و دوره کارشناسی ارشد را در رشته پژوهش هنر با گرایش موسیقی در دانشگاه آزاد گذراند. وی دارای نشان درجه یک هنری است. صدری علاوه بر نگارش مقالات و کتاب‌هایی در زمینه موسیقی، تجربه‌های مختلفی هم در سمت‌های اجراییِ جشنواره‌ها و همایش‌های موسیقی دارد.

رزومه کامل احمد صدری را اینجا بخوانید.

پیوند به وبگاه

سایت چهارراه

سایت چهارراه با انگیزه‌های غیرتجاری به صورت مستقل و غیر تجاری تلاش دارد با فراهم آوردن ویدئوهایی با محتوای تخصصی و روشنگرانه، با پشتوانه‌ی علمی و دانشگاهی، نیاز جامعه‌ی تخصصی و علاقه‌مندان غیر دانشگاهی زمینه‌های مورد نظرش را پاسخ دهد.

پیوند به وبگاه

کارگاه موسیقی مردم کرد

این کارگاه با تدریس احمد صدری، از شهریور تا مهر ۱۳۹۶ در پنج جلسه برگزار شد. سایت چهارراه برگزارکننده این کارگاه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *