پرسش‌های معماری: گفت‌وگوهایی درباره‌ی تاریخ، تئوری و نقد معماری

قسمت سوم: منظور از معماری چیست؟ – بخش دوم

در این قسمت که در ادامه‌ی مطلب قسمت پیش است، دقیق‌تر به مفهوم «معماری» نظر می‌کنیم و با مشکلاتی آشنا می‌شویم که ناشی از کاربرد دانش ریشه‌شناسی، برای فهم این واژه است.
منظور از معماری، هم فعالیت‌های معماری و هم محصول معماری است. به عبارت دیگر، منظور از معماری، دست بردن انسان در جهان است؛ هرگونه دست بردن در محیط برای ساختن مکان زندگی‌ و مسائلی که به انسان مربوط می‌شود.
لفظ «معماری» را نخستین بار فارسی‌زبان‌ها از ماده‌ی «عمر» در عربی ساختند. از آن پس بود که این لفظ در لغت‌نامه‌های عربی به چشم خورد. با این حال نمی‌توانیم مفهوم جامع عمل معماری را با معانی این لفظ، عیناً یکی بدانیم. اینکه معمار را از ریشه‌ی «عمر» بدانیم، به ما کمک می‌کند که معمار و معماری را با واژه‌هایی مثل عمارت، استعمار، عامر هم‌خانواده بدانیم؛ اما باید توجه کنیم که کلمه‌ای مانند «عامر»، علاوه بر آنکه به معنای آبادان‌کننده است، معانی مختلف دیگری از جمله عمره‌گذار نیز دارد. پس ما از ریشه‌شناسی ممکن است به مفاهیم مرتبط برسیم ولی مفهومی جامع نخواهد بود.[…]
برای دریافت نسخه‌ی نوشتاری این قسمت به کانال تلگرام آسمانه مراجعه کنید.

مهرداد قیومی بیدهندی

مهرداد قیومی بیدهندی پژوهشگر آزاد در حوزه‌ی تاریخ و تئوری و نقد معماری و هنر و عضو مؤسس پایگاه پژوهشی نوروزگان است.

پیوند به وبگاه

آسمانه

«آسمانه» شبکه‌ای است برای انتقال اطلاعات و دانش، و گفت‌وگو و نقد در زمینۀ تاریخ و تئوری معماری و هنر، پیوندهای معماری و هنر با انسانیات و فرهنگ، و حوزه‌های میان‌رشته‌ای به‌ویژه در پیوند با رشته‌ها و حوزه‌های تاریخ هنر، نقد هنر، نظریۀ ادبی، انسان‌شناسی فرهنگی، مطالعات فرهنگی، تاریخ فرهنگی، تاریخ اجتماعی، جامعه‌شناسی تاریخی.

هدف از این کار گرم کردن فضای اندیشه و گفتار در این باره، روزآمد نگاه داشتن علاقه‌مندان این حوزه‌ها، تعمیق اندیشه، و دامن زدن به گفت‌وگو و نقد است.

این شبکه در قالب‌های وبگاه، کانال تلگرام، گروه تلگرام، اینستاگرام (و به‌زودی توییتر و فیس‌بوک) فعالیت می‌کند.

پیوند به وبگاه

مدرسه‌ی نوروزگان

مدرسه‌ی نوروزگان سکویی (platform) است آموزشی برای تعلیم و ترویج و پیش‌برد دانش در حوزه‌های علوم انسانی، فرهنگ، هنرها، و مطالعات جهان فارسی‌زبان، محیط زیست و آب در قالب دوره‌های آموزشی، سخنرانی، هم‌اندیشی، و میزگرد به‌صورت حضوری و برخط و ترکیبی.

هدف نوروزگان کمک به گرم کردن جوّ گفت‌وگو و تعامل و تبادل فرهنگی، تعمیق اندیشه و پژوهش و آموزش در حوزه‌های یادشده است.

پیوند به وبگاه

پرسش‌های معماری؛ گفت‌وگوهایی درباره‌ی تاریخ، تئوری و نقد معماری

«پرسش‌های معماری» گفت‌وگوهایی درباره‌ی تاریخ، تئوری و نقد معماری در مدرسه‌ی نوروزگان با حضور مهرداد قیومی بیدهندی، پژوهشگر مستقل، است که هر دو هفته چهارشنبه‌ها به کوشش وحید آقایی، عبدالحمید عالی‌‌حسینی، ناهید اسدی چیمه و لیلا ناجی‌پور، در رسانه‌ی چهارراه و کانال تلگرام آسمانه منتشر خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *