راهگشایی برای عرضه بهتر متون
از سلسله نشستهای مرکز پژوهشی میراث مکتوب
در این نشست که اولین نشست از سلسله نشستهای مرکز پژوهشی میراث مکتوب است، به مباحث مقدماتی تحقيق و تصحيح متون پرداخته میشود. مسائلی مانند اینکه چگونه بايد وارد يك متن شد؟ چگونه بايد تشخيص داد كه متن قابل تحقيق هست يا نه و در صورتِ در خور تحقيقبودن، چگونه بايد تصحيح نمود؟ نسخهشناسی به چه صورت بايد باشد؟ تهيه فهرستها و نمايهسازی چگونه بايد انجام شود؟
در این جلسه پس از سخنرانی مدیر عامل مرکز پژوهشی میراث مکتوب، ایرج افشار، کامران فانی و جمشید کیانفر سخنرانی کردند.
این نشست در تاریخ ۱۱ شهریور سال ۱۳۸۲ برگزار شد.
ایرج افشار
ایرج افشار در سال ۱۳۰۴ در تهران به دنیا آمد. وی در مدرسههای شاپور و فیروز بهرام در تهران تحصیل کرد. در سال ۱۳۲۸ از دانشکدۀ حقوق دانشگاه تهران در رشتۀ قضایی فارغالتحصیل شد. سال ۱۳۳۰ در کتابخانۀ دانشکدۀ حقوق دانشگاه تهران که بزرگترین کتابخانۀ دانشکدهای ایران در آن سالها بود، به کتابداری مشغول شد و فنون کتابداری را از طریق عملی و تجربی آموخت. از آثار او میتوان به پژوهشهای ایران شناسی (در دو جلد)، دفتر تاریخ، فرهنگ ایرانزمین، گلگشت در وطن، ریاض الفردوس خانی و یاد یار مهربان اشاره کرد. کتاب کاغذ در زندگی و فرهنگ ایرانی، مقدمۀ استاد افشار بر کتاب نسخه شناخت، مقدمهای بر کتاب رسالۀ جلدسازی و پیشگفتاری بر کتاب تاریخ هرات از آثار استاد ایرج افشار است که توسط مرکز پژوهشی میراث مکتوب منتشر شده است.
جمشید کیانفر
جمشید کیانفر پژوهشگر، نویسنده، مصحح، ویراستار، روزنامهنگار و نسخهپژوه در سال ۱۳۳۰ در شهرستان ابهر چشم به جهان گشود. وی عضو کمیسیون احیاء میراث مکتوب در کتابخانه ملی ایران، عضو شورای انتشارات سازمان میراث فرهنگی، پژوهشگر دفتر پژوهشهای فرهنگی، پژوهشگر طرح پژوهشهای تاریخی و اجتماعی و مشاور علمی مرکز پژوهشی میراث مکتوب است. کیانفر سردبیری فصلنامه آینه میراث را از سال ۱۳۸۲ تا سال ۱۳۸۸ برعهده داشت. در دوره اول و سوم همایش حامیان نسخ خطی به عنوان نفر برگزیده معرفی شد و در سال ۱۳۸۳ به عنوان مصحح برتر در همایش خادمان نشر مورد قدردانی قرار گرفت.
کشف تلبیس یا نیرنگ و دورویی انگلیس در ایران، تصحیح سفارتنامه خوارزم رضا قلی خان هدایت، تصحیح ناسخالتواریخ، مزدکنامه (سالنامه بزرگداشت مهندس مزدک کیانفر)، تصحیح اکسیرالتواریخ (تاریخ قاجاریه از آغاز تا سال 1259ق)، تصحیح تاریخ بختیاری: خلاصه الاعصار فی تاریخ البختیار، تصحیح و تحشیه تاریخ روضةالصفا فی سیره الانبیاء و الملوک و الخلفا، مرآةالحرمین یا سفرنامۀ مکه از جمله آثار اوست.
کامران فانی
کامران فانی متولد سال ۱۳۲۲ در شهر قزوین است. او که مدرک دانشگاهی کارشناسی ارشد کتابداری دارد، در سال ۱۳۸۲ به عضویت پیوسته شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی درآمد. از آثار او میتوان به ردهبندی فلسفۀ اسلامی، فرهنگ موضوعی قرآن مجید، جنگ جهانی اول و دوم، دایرةالمعارف تشیع (نویسنده و ویراستار)، دانشنامۀ کودکان و نوجوانان، علم در تاریخ، جان برنال (ترجمه)، سلوک روحی بتهوون، سالیوان (ترجمه)، خطابـۀ پوشکین، داستایوفسکی (ترجمه) و مرغ دریایی اثر آنتوان چخوف (ترجمه) اشاره کرد.
مرکز پژوهشی میراث مکتوب
مرکز پژوهشی میراث مکتوب در سال ۱۳۷۲ به قصد حمایت از کوششهای پژوهشگران و مصححان و احیا و انتشار مهمترین آثار مکتوب فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی با نام «دفتر نشر میراث مکتوب» با کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأسیس شد. پس از یک دهه فعالیت، مؤسسه نخست به «مرکز نشر میراث مکتوب» و سپس در سال ۱۳۸۴ با دریافت مجوز سه گروه پژوهشی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به «مرکز پژوهشی میراث مکتوب» تغییر نام داد و علاوه بر کار نشر به کار پژوهشی نیز روی آورد.
نشست یکم از سلسله نشستهای مرکز پژوهشی میراث مکتوب
یکمین نشست از سلسله نشستهای مركز پژوهشی ميراث مكتوب به متنپژوهی اختصاص دارد. این نشست در تاریخ ۱۱ شهریور سال ۱۳۸۲ برگزار گردید.
با تشکر