طعم تاریک

نیم‌نگاهی به نقاشی‌های قاسم حاجی‌زاده؛ گفتاری از وحید حکیم

قاسم حاجی‌زاده نقاش متفاوتی است. می‌توان او را به دلیل پرداختن به موضوعات فرهنگ عامه و نقاشی از عکس‌های یادگاری، هنرمندی «پاپ» نامید، آثارش را به سادگی نگاه کرد و رَدِ خاطرات چند نسل از ایرانیان را در آنها دید. اما هنر حاجی‌زاده بسیار بیشتر از اینهاست؛ وقتی در آنها عمیق می‌شویم نوعی اتصال به سنت نقاشی قاجار و نقاشی قهوه‌خانه‌ای را در آنها می‌بینیم؛ آدم‌ها عجیب می‌شوند؛ لباس‌هایشان غریب، و لبخندها و چشم‌هایشان مرموز. حاجی‌زاده از اولین نقاشان ایرانی است که نقاشی عکس‌پایه را اجرا کرد و تاثیری ماندگار بر نسل‌ جوان‌تر گذاشت.در هنر او عکس، تاریخ، مردم‌نگاری و ادبیات در فضایی گاه فراواقعی در هم ترکیب می‌شوند و تصویری منحصر به فرد را می‌سازند. در اردیبهشت امسال دو نمایشگاه از آثار او به موازات هم برگزار شد: «هراس و هوس» در گالری اُ و «طراحی‌ها» در گالری مدار موازی. این رویداد را فرصت مغتنی دانستیم تا از وحید حکیم؛ نقاش، نویسنده و مترجم بخواهیم تا گفتاری درباره‌ی نقاشی‌های حاجی‌زاده ارائه دهد. در این گفتار ، وحید حکیم با مفاهیمی مانند بدن صمیمی، بدن محیطی، بی‌قوارگی و ظرافت، و نسبت‌های «دیالوژیگ» (گفت‌وشنودی) به کارهای او نزدیک می‌شود و نسبت آنها با هنر غرب و هنر قاجار را می‌کاود. در انتها این گفت‌وگو که در دفتر مجله‌ی «حرفه: هنرمند» ضبط شده است، ایمان افسریان و علیرضا رضایی‌اقدم (سردبیر و دبیر مجله) نیز نکاتی را درباره‌ی نقاشی حاجی‌زاده بیان می‌کنند.

ایمان افسریان

ایمان افسریان متولد سال ۱۳۵۳ در تهران است. وی دانش‌آموخته رشته تصویرسازی در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه هنر تهران می‌باشد. افسریان از سال ۱۳۹۴ تاکنون مدیرمسئول فصلنامه حرفه: هنرمند بوده است.

علیرضا رضایی‌اقدم

نقدنویس هنری و از دبیران مجله‌ حرفه: هنرمند

وحید حکیم

متولد ۱۳۴۴، تهران، ایران. تحصیلات. ۱۳۶۲، کارشناسی، هنرهای زیبا، تهران. نمایشگاه‌های انفرادی. ۱۳۸۳ نمایشگاه انفرادی، «پرتره‌هایی از صادق هدایت»،

حرفه: هنرمند

حرفه: هنرمند فصلنامه‌ای در زمینه‌ی هنرهای تصویری است. بیشترِ مطالب این مجله درباره‌ی نقاشی، عکاسی و نقد و نظریه‌های هنری‌ست. حرفه‌ هنرمند در میان اصحاب هنر مجله‌ای شناخته‌شده است و برای دانشگاهیان مرجعی معتبر به‌شمار می‌آید. این فصلنامه در معرفی هنرمندان و جریان‌های هنر تجسمی همواره پیشگام بوده و بسیاری از هنرمندان ممتاز و جریان‌سازِ خارجی برای نخستین بار در این مجله معرفی شده‌اند. حرفه: هنرمند عموماُ نگاهی انتقادی بر جریان‌های حاکم در عرصه‌ی هنر معاصر دارد.

پیوند به وبگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *