آشنایی با روشهای ژئوفیزیک اکتشافی و کاربرد آن در باستانشناسی
پیوند ژئوفیزیک و باستانشناسی
ژئوفیزیک یا فیزیک زمین یکی از علوم زمین است که با استفاده از ویژگیهای فیزیکی به بررسی دقیق زمین میپردازد. با کمک این علم میتوان تغییرات فیزیکی زیرِ زمین را مورد اندازهگیری قرار داد. ژئوفیزیک دو شاخه دارد: ژئوفیزیک محض و ژئوفیزیک کاربردی. در دهههای گذشته از ژئوفیزیک کاربردی بهویژه در اکتشاف منابع نفت و گاز بسیار استفاده شده است. کاربرد جدیدتر ژئوفیزیک کاربردی (یا به تعبیری اکتشافی) در باستانشناسی است.
این سخنرانی در بخش نخست به آشنایی کلی با روشهای ژئوفیزیک اکتشافی، کاربرد و شرایط استفاده از آن در باستانشناسی میپردازد. بخش دوم به بررسیهای باستانژئوفیزیک مهندس امینپور اختصاص دارد. بخش سوم نیز پرسش و پاسخ است.
این برنامه در تاریخ ۲۴ اردیبهشتماه سال ۱۳۹۱ به دعوت انجمن علمی باستانشناسی ایران و در تالار علامه جعفری دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس برگزار گردید.
از آقای شاهین آریامنش برای تهیه فیلم و ارسال آن برای «چهارراه» سپاسگزاریم.
بابک امینپور
بابک امینپور کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را در دانشکده مهندسی دانشگاه استانبول و در رشته ژئوفیزیک به پایان رساند. او از سال ۱۳۷۸ حضوری فعال در کنار باستانشناسان و در محوطههای باستانی داشته است. از جمله پروژههای شاخص وی که روشهای ژئوفیزیک در آن بهکار رفته، پروژه محوطه باستانی چغازنبیل، اریسمان، تخت جمشید و دیوار تاریخی گرگان است. مقاله ای نیز با عنوان «کاربرد روشهای ژئوفیزیک اکتشافی در باستان شناسی و نمونه ای از اجرای روش مغناطیس سنجی در اطراف معبد چغازنبیل» از وی در شماره هشتم مجله باستان پژوهی به چاپ رسیده است.
انجمن علمی باستانشناسی ایران
انجمن باستانشناسی به منظور گسترش و پیشبرد و ارتقای علمی رشته باستانشناسی و توسعه کیفی نیروهای متخصص و بهبود بخشیدن به امور آموزشی و پژوهشی در زمینه باستانشناسی، تشکیل گردیده است. این انجمن، به عنوان مؤسسهای غیر انتفاعی ثبت شده است.