موسیقی مردم فارس‌زبان ـ خراسان

جلسه دوم: ویژگی‌های موسیقایی و بستر آوایی

بیشتر ملودی‌هایی که در منطقه خراسان با محوریت تربت جام نواخته و خوانده می‌شود، تحت عنوان «مقام» شناخته می‌شود. منظور از مقام، ترانه است و نباید با سیستم موسیقی مقامی اشتباه گرفته شود. بنابراین وقتی در منطقه خراسان گفته می‌شود «مقام نوایی می‌زنم» یعنی بستر آوایی نوایی.

در منطقه خراسان، موسیقی و الحان موسیقی را می‌توان به دو بخش موسیقی سازی و موسیقی آوازی تقسیم کرد. موسیقی آوازی فاقد متر معین است و متر آزاد دارد. موسیقی سازی بدون همراهی کلام است و صرفاً با ساز (دوتار) اجرا می‌شود.

به طور کلی موضوع جلسه دوم، ویژگی‌های اجرایی در موسیقی خراسان است. همچنین به تأثیر موسیقی ردیف دستگاهی بر موسیقی منطقه پرداخته می‌شود.

این جلسه در تاریخ ۳ آذرماه ۱۳۹۶ توسط سایت چهارراه برگزار گردید. جلسه اول را  اینجا  و جلسه سوم را  اینجا ببینید.

 

 

احمد صدری

احمد صدری، پژوهشگر موسیقی و نوازنده ساز سه‌تار، تنبور و دوتار است. او دوره کارشناسی را در رشته صنایع دستی دانشگاه هنر و دوره کارشناسی ارشد را در رشته پژوهش هنر با گرایش موسیقی در دانشگاه آزاد گذراند. وی دارای نشان درجه یک هنری است. صدری علاوه بر نگارش مقالات و کتاب‌هایی در زمینه موسیقی، تجربه‌های مختلفی هم در سمت‌های اجراییِ جشنواره‌ها و همایش‌های موسیقی دارد.

رزومه کامل احمد صدری را اینجا بخوانید.

پیوند به وبگاه

سایت چهارراه

سایت چهارراه با انگیزه‌های غیرتجاری به صورت مستقل و غیر تجاری تلاش دارد با فراهم آوردن ویدئوهایی با محتوای تخصصی و روشنگرانه، با پشتوانه‌ی علمی و دانشگاهی، نیاز جامعه‌ی تخصصی و علاقه‌مندان غیر دانشگاهی زمینه‌های مورد نظرش را پاسخ دهد.

پیوند به وبگاه

کارگاه موسیقی مردم فارس‌زبان - خراسان

این کارگاه با تدریس احمد صدری از آبان تا دی‌ماه سال ۱۳۹۶ در سه جلسه برگزار شد. سایت چهارراه برگزارکننده این رویداد است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *