هنرها در دوره قاجاریه

بخش اول: موسیقی دوره قاجار

موسیقی دوره قاجار مانند سایر هنرها در یک سیر و توالی شکل گرفته است. موسیقی در دوره قاجار تشخص پیدا می‌کند و کاملاً به ظهور و بروز و کمال می‌رسد. در دوره فتحعلی‌شاه قاجار، در نسخه‌ای به نام «کلیات یوسفی» برای اولین بار به یک سیستم موسیقایی اشاره می‌شود و همان‌طور که می‌دانیم سیستم چیزی نیست که یک‌شبه ساخته شود، بلکه حاصل دانش و تجربه چندین و چند قرن است. 
بر اساس کتاب دُرَّه التاج قطب‌الدین شیرازی، به نظر می‌رسد نطفه موسیقی ردیف دستگاهی از قرن هفتم هجری شکل می‌گیرد. هر چند در طی زمان، پیشرفت آن دچار مشکلاتی می‌شود؛ مثلاً در دوره صفویه موسیقی حرام می‌شود و خیلی از موسیقی‌دانان ایرانی به هند می‌روند. در دوره قاجاریه وقتی موسیقی‌دانان از هند به ایران بازمی‌گردند، سیستم جدیدی به نام موسیقی ردیف‌دستگاهی که اتفاقاً مبتنی بر قالب شعری غزل است، شکل می‌گیرد: یک سیستم موسیقی بسیار پیچیده که به نوعی نمود شخصیت پیچیده ایرانی است. این سیستم موسیقایی اکنون به عنوان موسیقی ملی ایران در تمام دنیا شناخته می‌شود.

این سخنرانی در ۸ آبان‌ماه سال ۱۴۰۲، در کلاسِ «معماری دورۀ قاجاریان» (دورۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران)، در مرکز مستندنگاری و مطالعات معماری ایران در دانشگاه شهید بهشتی، برگزار شده است. این جلسه به هنرهای دورۀ قاجاریه اختصاص دارد و صدری در سخنرانی‌اش به موسیقی، خوشنویسی، و نقاشی این دوره می‌پردازد.

احمد صدری

احمد صدری، پژوهشگر موسیقی و نوازنده ساز سه‌تار، تنبور و دوتار است. او دوره کارشناسی را در رشته صنایع دستی دانشگاه هنر و دوره کارشناسی ارشد را در رشته پژوهش هنر با گرایش موسیقی در دانشگاه آزاد گذراند. وی دارای نشان درجه یک هنری است. صدری علاوه بر نگارش مقالات و کتاب‌هایی در زمینه موسیقی، تجربه‌های مختلفی هم در سمت‌های اجراییِ جشنواره‌ها و همایش‌های موسیقی دارد.

رزومه کامل احمد صدری را اینجا بخوانید.

پیوند به وبگاه

مرکز مستندنگاری و مطالعات معماری ایران، دانشگاه شهید بهشتی

مرکز مستندنگاری و مطالعات معماری ایران، در سال ۱۳۹۶، از به‌هم پیوستن دو دپارتمان پرسابقۀ دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی پدید آمد. هریک از این دپارتمان‌ها بیش از ۵۰ سال سابقۀ فعالیت در این دانشکده را داشتند: بخش تاریخ معماری از گروه «تاریخ معماری و مرمت ابنیه و بافت‌ها»، و «مرکز اسناد و تحقیقات» دانشکده. دورۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران که ادارۀ آن به عهدۀ این مرکز است، در سال ۱۳۸۴، به منزلۀ اولین دورۀ آموزشی دانشگاهی در حوزۀ تاریخ معماری در ایران، تأسیس شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *