موسیقی مردم کرد

جلسه اول: مفاهیم کلی موسیقی سنتی ایران

موسیقی یکی از پایه‌ها و مصادیق فرهنگ است که در هر کشوری با توجه به شرایط تاریخی، اقلیمی و حتی زبان گونه‌ی خاصی به خودش می‌گیرد. در پهنه فرهنگی ایران که در حال حاضر به عنوان جغرافیای سیاسی ایران می‌شناسیم، به طور کلی دو نوع موسیقی را می‌توانیم ببینیم: موسیقی ردیف – دستگاهی و موسیقی نواحی.

در مورد تعاریف و نامگذاری این دو نوع موسیقی اختلاف نظر فراوان است. به عنوان نمونه برای موسیقی ردیف – دستگاهی، اسامی دیگری مثل موسیقی اصیل ایرانی و موسیقی سنتی ایرانی نیز ذکر شده و برای موسیقی نواحی نام‌هایی مانند موسیقی قومی، مقامی، بومی و از این قبیل آورده شده است.

علاوه بر این در شکل اجرا هم اختلاف وجود دارد. مثلاً اگر موسیقی ردیف – دستگاهی ما با سازهای کلاسیک اجرا شود، اسم آن را چه باید بگذاریم؟

موضوع کلی این جلسه، مفاهیم پایه و بنیادین موسیقی است. این نشست، جلسه اول از کارگاه «موسیقی مردم کرد» است که در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۹۶ توسط سایت چهارراه برگزار شده است. جلسه بعدی را اینجا ببینید.

 

 

احمد صدری

احمد صدری، پژوهشگر موسیقی و نوازنده ساز سه‌تار، تنبور و دوتار است. او دوره کارشناسی را در رشته صنایع دستی دانشگاه هنر و دوره کارشناسی ارشد را در رشته پژوهش هنر با گرایش موسیقی در دانشگاه آزاد گذراند. وی دارای نشان درجه یک هنری است. صدری علاوه بر نگارش مقالات و کتاب‌هایی در زمینه موسیقی، تجربه‌های مختلفی هم در سمت‌های اجراییِ جشنواره‌ها و همایش‌های موسیقی دارد.

رزومه کامل احمد صدری را اینجا بخوانید.

پیوند به وبگاه

سایت چهارراه

سایت چهارراه با انگیزه‌های غیرتجاری به صورت مستقل و غیر تجاری تلاش دارد با فراهم آوردن ویدئوهایی با محتوای تخصصی و روشنگرانه، با پشتوانه‌ی علمی و دانشگاهی، نیاز جامعه‌ی تخصصی و علاقه‌مندان غیر دانشگاهی زمینه‌های مورد نظرش را پاسخ دهد.

پیوند به وبگاه

کارگاه موسیقی مردم کرد

این کارگاه با تدریس احمد صدری، از شهریور تا مهر ۱۳۹۶ در پنج جلسه برگزار شد. سایت چهارراه برگزارکننده این کارگاه است.

  1. بهنام گفت:

    اگر امکان دارد از استاد بپرسید که آیا پیوندی میان ریتم تکرار شونده‌ای که در خیلی از موسیقی‌های کردی شنیده می‌شود (مانند این: https://www.youtube.com/watch?v=HdFXn8KfdK0) و یورتمه اسب (مانند این https://www.youtube.com/watch?v=-2RlWuqVMZw) می‌تواند وجود داشته باشد؟ یعنی این ریتم از صدای پای اسب به هنگام دویدن الهام گرفته شده باشد؟ چون به گوش من که این دو خیلی شبیه هستند ولی نمیدونم در این مورد تحقیقی صورت گرفته است یا خیر.

  2. بهنام گفت:

    حتی به نظر من بالا و پایین دادن شانه‌ها هنگام رقص کردی که همراه این موسیقی می‌شود تداعی‌کننده بالا و پایین رفتن شانه‌های سوار هنگام دویدن اسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *