لائودیسه از کشف کتیبه تا معبد
آثار دوره سلوکیان در نهاوند
بعد از حمله اسکندر مقدونی به ایران و سقوط سلسله هخامنشی، اسکندر دستور ازدواج سرداران یونانی با ایرانیان را صادر کرد. این ازدواجها در واقع با هدف ایجاد رابطه خویشاوندی با ایرانیان و ادارهٔ بهتر قلمروی جدید صورت گرفت. بعد از مرگ اسکندر، سرزمینهای تحت تصرف وی بین سردارانش تقسیم شد. ایران و بینالنهرین به دست سرداری به نام سلوکوس رسید. سلوکیان در ایران شهرهای زیادی ساختند.
سال ۱۳۲۲ خورشیدی در شمال غرب نهاوند کتیبهای یونانی پیدا شد. ترجمهٔ نوشتههای این کتیبه مشخص کرد که محل کشف کتیبه یعنی نهاوند فعلی، شهر بزرگی بوده به نام لائودیسه و چندین معبد داشته است. این شهر در دوره اشکانی نیز لائودیسه نامیده میشده و گویا در دوره ساسانی به نهاوند تغییر نام داده است.
در این سخنرانی استاد مهدی رهبر که از باستانشناسان باتجربه و پیشکسوت ایرانی است، گزارشی از کاوشهای انجامشده در شهر تاریخی نهاوند و یافتههای حاصل از کاوش ارائه میدهد و در پایان نظر خود را در خصوص موقعیت مکانی معبد اعلام مینماید.
این نشست در ۱۴ اردیبهشت سال ۱۳۹۵ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
مهدی رهبر
مهدی رهبر ۲۷ فروردین ۱۳۱۶ در سمنان چشم به جهان گشود. وی در دانشسرای کشاورزی ساری تحصیلات عالی خود را دنبال کرد، با احراز رتبه اول از آن دانشسرا فارغالتحصیل شد و در همان سال به شغل معلمی روی آورد. رهبر هشت سال پس از آن در سال ۱۳۴۴ در مقطع کارشناسی رشته باستانشناسی وارد دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۴۸ از آن دانشگاه فارغالتحصیل شد. در آن ایام به دانشجویانی که رتبه اول را کسب میکردند بورس تحصیلی اعطا میشد. رهبر در همان سال ۱۳۴۸ با بورسی که دولت یونان در اختیار دانشگاه قرار داده بود، به آتن سفر کرد و در دانشگاه آتن به تحصیل پرداخت.
مهدی رهبر با باستانشناسانی چون کایلر یانگ در بررسی باستانشناسی منطقه کنگاور، ادوارد کیل در کاوش قلعه یزدگرد کرمانشاه، سهایچی ماسودا در کاوش محوطه سنگ چخماق سمنان، ژان پرو در کاوش شوش، حسین بختیاری در کاوش جزیره هرمز همکاری کرده بود. وی همچنین سرپرست بررسیها و کاوشهای محوطههای بیستون کرمانشاه، خورهه استان مرکزی، چشمه غلام ویس کرمانشاه، گلالک شوشتر، حسینآباد شوش، گورستان هخامنشی دوسران زنجان، شغاب بوشهر، چغازنبیل خوزستان، بندیان درگز خراسان و... بوده است.
خانه اندیشمندان علوم انسانی
خانه اندیشمندان علوم انسانی در سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. از آن زمان تاکنون با راهاندازی ۱۳ کارگروه زبان و ادبیات فارسی، فقه و مبانی حقوق، علوم قرآنی، تاریخ و باستانشناسی، علوم سیاسی، فلسفه و منطق، جغرافیا، تربیت بدنی، مدیریت، علوم اجتماعی، اقتصاد، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی تلاش کرده است محیط مناسبی را برای تعامل اندیشمندان علوم انسانی کشور فراهم نماید.