تاریک و روشن دست‌فروشی در مترو

درباره دست‌فروشی

در این سخنرانی، نسترن موسوی به تحقیقی که در سال ۱۳۸۹ با جمعی از همکاران در زمینه دست‌فروشی در مترو انجام داده بودند و حاصل مصاحبه با بیش از چهل دست‌فروش زن در مترو بود، اشاره می‌کند و می‌گوید با توجه به اینکه از ورود زنان به دسته‌ای از مشاغل طی چندین دهه ممانعت به عمل آمده بود، شماری از فضا‌ها ـ البته خیلی محدود ـ باز بود که کار را کاملاً زنانه می‌کرد. زنان دریافتند که می‌توانند از فضاهای خاص خودشان استفاده کنند. همچنین در رابطه با برخورد حذفی که با حضور زنان دست‌فروش در مترو می‌شد، بررسی تجارب جهانی در این تحقیق نشان داد که اتفاقاً مشابه همین عمل در شهرسازی و گسترش شهری در نواحی مختلف اتفاق افتاده است؛ به‌طوری‌که پیرامون مناطقی را که نمی‌خواهند دیده شود، حصار می‌کشند. او به نمونه این اتفاق در حصیرآباد‌ها در کشور آرژانتین اشاره می‌کند و می‌گوید: «یکی از سیاست‌ها این است که هرچه زشت است آن را نبینیم.»

موسوی موضوع شکل‌گیری تشکل‌های صنفی از درون گروه‌های زنان دست‌فروش را در نمونه‌های موفق جهانی در رابطه با دست‌فروشی زنان در مترو در کشورهای بنگلادش، فیلیپین، هند و آفریقای جنوبی بیان کرده و به عرضه و تقاضایی که در این جریان وجود دارد و گستردگی آن به‌عنوان یک انگیزه و محرک بسیار قوی اشاره می‌کند.

سخنرانی نسترن موسوی، بخش دوم نشست «پدیده دست‌فروشی در شهر» است  که از طرف مجمع حق بر شهر باهمستان و پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری در تاریخ ۲۹ مرداد ۱۳۹۳ در سالن پژوهشکده مذکور برگزار گردید. بخش اول نشست نیز به سخنرانی پرویز صداقت با عنوان «حق بر شهر و تجربه شهری ما» اختصاص دارد.

نسترن موسوی

پژوهشگر اجتماعی، فعال حقوق زنان و از مترجمان کتاب «زن و ادبیات» که در سال ۱۳۸۹ توسط نشر چشمه منتشر شده است.

باهمستان

باهمستان سازمانی است مردم‌نهاد که در راستای حمایت از حق برابر همه شهروندان نسبت به شهر، توانمندسازی همه گروه‌های شهروندی و گروه‌های آسیب‌‌پذیر و پیگیری منافع به حاشیه رانده‌شده در فرایندهای توسعه شهری فعالیت می‌کند.

باهمستان تلاش دارد از مفهوم «حقوق» و «وظایف» شهروندی در کنار وظایف حاکمیت – اعم از دولت، شهرداری و سازمان‌های نیمه‌دولتی – در چارچوب کلان‌شهر تهران تعریفی جدید ارائه دهد و بدین وسیله توجه همگانی را به نقاط مورد غفلت قرار گرفته در این زمینه جلب کند تا ملاک‌ها و معیارهای حقوق شهروندی در سیاست‌گذاری شهری، اجرای برنامه‌ها و ارزیابی کیفیت انجام وظایف حاکمیت، دیده و رعایت شوند.

پیوند به وبگاه

نشست پدیده دست‌فروشی در شهر

این نشست از طرف مجمع حق بر شهر باهمستان با همکاری پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری در تاریخ ۲۹ مرداد ۱۳۹۳ در سالن پژوهشکده مذکور برگزار گردید. جلسه با سخنرانی پرویز صداقت با عنوان «حق بر شهر و تجربه شهری ما» آغاز می‌شود. بخش دوم به سخنرانی نسترن موسوی با عنوان «تاریک و روشن دست‌فروشی در مترو» اختصاص دارد. بخش پایانی نیز میزگردی با حضور سخنرانان نشست، فاطمه دانشور (عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران) هادی زند (قائم مقام اجتماعی و فرهنگی مترو تهران) کیوان توکلی (نماینده شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران) و بنفشه سام‌گیس (روزنامه نگار) است که توسط علی طیبی از سوی مجمع حق بر شهر باهمستان مدیریت می‌شود.

این برنامه، سومین نشست از سلسله نشست‌های حق بر شهر است که بنیاد باهمستان در روز چهارشنبه آخر هر ماه برگزار می‌کند.

  1. محمد صالحی زاده گفت:

    سلام سرکار خانم موسوی
    اینجانب یکی از محصلین شما در دهه ی 50 در موسسات آموزشی …. بودم. خیلی مایل هستم با شما تماس بگیرم ولی هیچگونه آدرسی یا شماره ای از شما ندارم.
    شماره من 09121130715
    و ایمیل:
    [email protected]
    خیلی خیلی خوشحال میشوم با من تماس بگیرید.
    دوستدار شما محمد صالحی زاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *