نقد و بررسی مجموعه جامع‌ التواریخ

از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب

کتاب جامع‌ التواریخ که در این سخنرانی مورد نقد و بررسی قرار گرفته، اثر خواجه رشید‌الدین فضل‌الله همدانی (درگذشته ۷۱۸ ق.) است. او طبیب، مورخ، دیوان‌‌سالار و وزیر سلسله ایلخانیان در دوره غازان‌خان و سلطان محمد خدابنده است و آثار متعددی در زمینه‌های تاریخ، تفسیر، علوم قرآن، طب و آیین مملکت‌داری دارد. در میان این آثار، جامع‌التواریخ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و از منابع تاریخی معتبر دوره ایلخانیان محسوب می‌شود. البته این اثر تألیف مستقیم خود او نیست، بلکه توسط گروهی از محققان و مترجمان و زیر نظر وی آماده شده است. 

کتاب مورد نقد، مربوط به بخش تاریخ ایران و اسلام جامع التواریخ است که توسط محمد روشن و بر اساس معتبرترین نسخ، تصحیح و در سه جلد همراه با نمایه‌ها و شرح نسخه‌بدل‌ها منتشر شده است. مرکز پژوهشی میراث مکتوب نیز به عنوان ناشر، یکی از سلسله نشست‌های خود را به رونمایی از کتاب و بزرگداشت مصحح آن اختصاص داده است. این نشست در تاریخ ۴ دی‌ماه سال ۱۳۹۲ به مدیریت دکتر منصور صفت‌گل و سخنرانی چهار سخنران برگزار گردید:

سخنرانی افتتاحیه: دکتر اکبر ایرانی؛ مدیرعامل مرکز پژوهشی میراث مکتوب
رشیدالدین فضل الله همدانی و روایت بغدادی از حملۀ مغول؛ یوسف الهادی
جامع التواریخ رشیدالدین و جهانی ساختن تاریخ مغولان شرقی؛ دكتر عبدالرسول خیراندیش
تاریخ نگاری عمومی و جایگاه جامع التواریخ؛ علی بهرامیان

نقد مجموعه جامع التواریخ، بخش اول نشست نود و یکم از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب است. بخش دوم آن را که به بزرگداشت استاد محمد روشن اختصاص دارد، می‌توانید اینجا ببینید.

اکبر ایرانی

اكبر ایرانی قمی،‌ مدیر عامل مرکز پژوهشی میراث مکتوب از ابتدای تأسیس این مرکز است. وی متولد سال ۱۳۴۱ در شهر قم‌ و فارغ‌التحصیل رشته الهيات‌ و معارف‌ اسلامي از دانشگاه‌ امام‌ صادق (ع‌) است. او دكترای فلسفه از دانشگاه‌ بين‌المللی علوم‌ اسلامی لندن دارد.

عبدالحسین خیراندیش

عبدالحسین خیراندیش متولد سال ۱۳۳۶ در شهر برازجان است. وی مدرک دکتری خود را از دانشگاه تربیت مدرس و در رشته تاریخ اخذ نمود و هم‌اکنون عضو هیأت علمی بخش تاریخ دانشگاه شیراز است.

او علاوه بر تألیف کتاب‌های درسی چون «تاریخ‌شناسی» دوره پیش‌دانشگاهی و «تاریخ ایران و جهان» دوره دبیرستان، کتاب «برازجان، سرزمین آفتاب بامدادان» را نیز به رشته تحریر درآورده که توسط انتشارات آبادبوم به چاپ رسیده است.

علی بهرامیان

علی بهرامیان عضو هیئت علمی مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی و پژوهشگر تاریخ صدر اسلام است. وی معاون بخش تاریخ دائرةالمعارف بزرگ و مدیر تاریخ دانشنامه ایران بوده و هم‌اکنون مدیریت بخش فهرستواره کتاب‌های فارسی را برعهده دارد.

یوسف الهادی

یوسف الهادی پژوهشگر عراقی حوزه متون کهن اسلام است. کتاب‌های «الجماهر فی الجواهر»، «الیمینی» و «القند فی ذکر علماء سمرقند» از تألیفات ایشان می‌باشد که توسط مرکز پژوهشی میراث مکتوب منتشر شده است.

مرکز پژوهشی میراث مکتوب

مرکز پژوهشی میراث مکتوب در سال ۱۳۷۲ به قصد حمایت از کوشش‌های پژوهشگران و مصححان و احیا و انتشار مهم‌ترین آثار مکتوب فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی با نام «دفتر نشر میراث مکتوب» با کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأسیس شد. پس از یک دهه فعالیت، مؤسسه نخست به «مرکز نشر میراث مکتوب» و سپس در سال ۱۳۸۴ با دریافت مجوز سه گروه پژوهشی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به «مرکز پژوهشی میراث مکتوب» تغییر نام داد و علاوه بر کار نشر به کار پژوهشی نیز روی آورد.

پیوند به وبگاه

نشست نود و یکم از سلسله نشست‌های مركز پژوهشی ميراث مكتوب

نود و یکمین نشست از سلسله نشست‌های مركز پژوهشی ميراث مكتوب به رونمایی دورۀ سه جلدی جامع‌التواریخ (ایران و اسلام) و بزرگداشت استاد محمد روشن مصحح مجموعۀ 15جلدی جامع‌التواریخ اختصاص دارد.

این نشست که در تاریخ ۴ دی‌ماه سال ۱۳۹۲ در مجتمع فرهنگی باغ زیبا برگزار گردید، دارای دو بخش است: بخش اول با عنوان «نقد و بررسی مجموعه جامع‌التواریخ» و بخش دوم با نام «بزرگداشت استاد محمد روشن».

// comments are closed