مرجع‌شناسی تاریخ هخامنشیان؛ جایگاه و چالش‌ها

جایگاه و چالش‌‌ها

بخش اول این ویدئو به سخنرانی دکتر اصغر محمودآبادی اختصاص دارد. او از هخامنشیان به عنوان سلسله‌ای موثر در تاریخ یاد می‌کند که بعد از آنها این تأثیر و عظمت دیگر تکرار نشد. ایشان در ادامه به تاریخ‌نگاری بعد از هخامنشیان پرداخته و به مورخینی مانند بطلمیوس و پلوتارک اشاره می‌کند که به ثبت تاریخ سلوکیان و اسکندر پرداختند. محمودآبادی مهم‌ترین دستاورد تاریخ‌نویسی این مورخین را بزرگ‌جلوه‌دادن اسکندر و بعضاً کوچک شمردن ایرانیان می‌داند.

سخنران بعدی این نشست دکتر روزبه زرین‌کوب است. او مراجع تاریخ هخامنشیان را به دو دسته‌ی منابع و مآخذ تقسیم می‌کند که منابع، خود به دو بخش ایرانی و غیر ایرانی قابل تفکیک است. منابع ایرانی شامل منابع کتبی و منابع مادی می‌شود. منظور از منابع کتبی، متون تاریخی است و مراد از منابع مادی اسناد و شواهد مادی و قابل لمسی است که باستان‌شناسان در اختیار ما قرار داده‌اند.

منابع غیر ایرانی نیز فقط شامل منابع کتبی یعنی متون کلاسیک یونانی، رومی، آرامی، عبری و … می‌شود. در واقع هر آن چیزی است که غیر ایرانی‌ها تولید کرده‌اند.

این سخنرانی در تاریخ ۲۴ مردادماه سال ۱۳۹۵ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شده است.

 

 

اصغر محمودآبادی

عضو هیأت علمی و استاد تمام گروه تاریخ دانشگاه اصفهان

روزبه زرین‌کوب

روزبه زرین‌کوب پژوهشگر تاریخ و استادیار گروه دانشگاه تهران است. او به‌دلیل نگارش رسالهٔ خود تحت عنوان «تحولات مرزهای شرقی ایران از هخامنشیان تا ساسانیان»، برندهٔ نخستین دورهٔ جایزهٔ «سعی مشکور» شد. روزبه زرین‌کوب برادرزادهٔ عبدالحسین زرین‌کوب است. (منبع: ویکی پدیا)

پیوند به وبگاه

خانه اندیشمندان علوم انسانی

خانه اندیشمندان علوم انسانی در سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. از آن زمان تاکنون با راه‌اندازی ۱۳ کارگروه زبان و ادبیات فارسی، فقه و مبانی حقوق، علوم قرآنی، تاریخ و باستان‌شناسی، علوم سیاسی، فلسفه و منطق، جغرافیا، تربیت بدنی، مدیریت، علوم اجتماعی، اقتصاد، حقوق، روان‌شناسی و علوم تربیتی تلاش کرده است محیط مناسبی را برای تعامل اندیشمندان علوم انسانی کشور فراهم نماید.

پیوند به وبگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *