باستان‌شناسی مهاجرت پارسیان نخستین

گذر از پادشاهی عیلام به شاهنشاهی هخامنشی

این نشست به یکی از بغرنج‌ترین مسائل باستان‌شناسی ایران یعنی شکل‌گیری شاهنشاهی هخامنشی می‌پردازد.

از کاوش‌های باستان‌شناسی در خوزستان و میان رودان به خصوص در بابل و آشور تعدادی متون میخی به دست آمده که تاریخ نگارش آن از هزاره سوم پیش از میلاد تا ۷۰ میلادی را دربرمی‌گیرد. بخشی از این متون متعلق به هزاره اول پیش از میلاد تا شروع سلسله هخامنشی است که در آن اشاره به کلمه‌ای می‌شود که ممکن است مربوط به پارسیان باشد. این موضوع از سه جنبه قابل بررسی است: اول این‌که این اسامی که در متون میخی آمده، آیا مربوط به پارسیان نخستین است یا خیر؟ دوم این‌که پارسوا کجاست؟ جنبه سوم این‌که آیا شواهد و مدارکی از حضورِ نخستینِ قومی که شاهنشاهی هخامنشی را تشکیل داده‌اند، می‌توان در لابه‌لای متون و سایر مدارک باستان‌شناسی پیدا کرد؟

دو جنبه اول بحث مفصلی را می‌طلبد و در این جلسه اشاره‌ای گذرا به آن می‌شود. اما مورد سوم یعنی پیدا کردن شواهد و مدارک مادی مبنی بر حضور پارسیان نخستین که بعدها سلسله هخامنشیان را بنیان می‌نهند، موضوع مورد بحث در سخنرانی پیش روست.

این سخنرانی که در تاریخ ۱۱ آذرماه سال ۱۳۹۶ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد، بخش اول رویداد «گذر از پادشاهی عیلام به شاهنشاهی هخامنشی» است. بخش دوم با سخنرانی کامیار عبدی را اینجا  ببینید.

 

 

محمدتقی عطایی

باستان‌شناس دوره تاریخی و دانشجوی دکترای دانشگاه مونیخ آلمان و نویسنده کتاب «اعتبار باستان شناختی آریا و پارس»

خانه اندیشمندان علوم انسانی

خانه اندیشمندان علوم انسانی در سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. از آن زمان تاکنون با راه‌اندازی ۱۳ کارگروه زبان و ادبیات فارسی، فقه و مبانی حقوق، علوم قرآنی، تاریخ و باستان‌شناسی، علوم سیاسی، فلسفه و منطق، جغرافیا، تربیت بدنی، مدیریت، علوم اجتماعی، اقتصاد، حقوق، روان‌شناسی و علوم تربیتی تلاش کرده است محیط مناسبی را برای تعامل اندیشمندان علوم انسانی کشور فراهم نماید.

پیوند به وبگاه

گذر از پادشاهی عیلام به شاهنشاهی هخامنشی

این برنامه با سخنرانی کامیار عبدی و محمدتقی عطایی در تاریخ ۱۱ آذرماه سال ۱۳۹۶ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

  1. فریدون آبتین گفت:

    پارسوا یا فُرس واقعی را دقیقآ طبق آدرسی که آقای هردوت داده اند .بنده پیدا کردم .خیلی خیلی خوشحالم که این شهر بزرگ‌که حدود ۴میلیون متر مربع مساحت داره کاملآ بکر و دست نخورده تا الان مونده .و زیر انبوهی از خاک مدفون شده .واز طرفی اخیرآ بشدت نگران چون جاده ای دارن احداث میکنن که هرآن ممکنه این محل بکر که بخش عمده ای از تاریخ و ثروت نیاکان مارا در خودش جای داده فاش بشه و چوب حراج بخوره .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *