شب افسانه، شب یلدا

آیین یلدا از دیدگاه مردم‌شناسی

آیین یلدا از نظر مردم‌شناسی یک آیین تقویمی مثل نوروز، سده، کریسمس و جشن بهار چینی است. این گونه‌ آیین‌ها تغییر فصول را به ما نشان می‌دهند و یک بعد فلسفی غنی دارند که با مفهوم تازه شدن و نوزایی ارتباط پیدا می‌کند.
رویکردهای نظری مختلفی در مورد یلدا وجود دارد. از جمله رویکرد مهرداد بهار (اسطوره‌شناس) که تولد خورشید را به مثابه یلدا می‌گیرد، چهل روزگی خورشید را برابر با سده و نوروز را برابر با بلوغ خورشید. در این سخنرانی ضمن اشاره به رویکردهای مختلف، از دیدگاه مردم‌شناسی به جشن شب یلدا پرداخته می‌شود.

این سخنرانی بخشی از نشست شب افسانه، شب یلدا است که در تاریخ  ۱ دی‌ماه سال ۱۳۹۷ در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد. دیگر سخنرانی‌های این نشست را اینجا ببینید.

علیرضا حسن‌زاده

علیرضا حسن‌زاده فارغ التحصیل دکترای انسان‌شناسی از دانشگاه گوته فرانکفورت است. او عضو پیشین هسته مطالعات نظم هنجاری این دانشگاه و عضو هیئت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی است.

پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، مؤسسه‌ای پژوهشی است که وظیفه تحقیق در علوم انسانی (ادبیات، تاریخ، فلسفه و علوم حکمی، ادیان و معارف دینی، عرفان، زبان‌شناسی، علوم اجتماعی، اقتصاد تطبیقی، علوم سیاسی و ...) و همچنین مطالعه فرهنگ‌های مختلف بشری را به عهده دارد.

پیوند به وبگاه

شب افسانه، شب یلدا

این برنامه در تاریخ ۱ دی‌ماه سال ۱۳۹۷ در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *