تبیین نظری حق بر شهر

درباره حقوق رعایت نشده و متقابل شهر و شهروندان

چهارراه ولی‌عصر یکی از اصلی‌ترین تقاطع‌ها و از پرترددترین معابر شهر تهران است. مشکلات ترافیکی و حجم انبوهی از عابران پیاده در این مکان، موجب شد تا شهرداری زیرگذری در چهارراه احداث کند. این زیرگذر که پس از دوسال در دی‌ماه سال۱۳۹۲ افتتاح گردید، اولین زیرگذر عابر پیاده در ایران است.

در این سخنرانی عارف اقوامی مقدم به تعریف مفهوم حق بر شهر به معنای حق زندگی در شهر می‌پردازد. سخنرانی ایشان بخش اول نشستی با عنوان «بررسی و نقد زیرگذر عابر پیاده چهارراه ولی‌عصر» است که از طرف مجمع حق بر شهر باهمستان با همکاری پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری در تاریخ ۲۷ فرودین‌ماه ۱۳۹۳ برگزار گردید. بخش دوم این نشست نیز سخنرانی سید مهدی معینی با عنوان «حق عابران پیاده در سطح شهر» است که می‌توانید اینجا ببینید.

 

 

عارف اقوامی مقدم

عارف اقوامی مقدم استاد دانشگاه در حوزه برنامه‌ریزی شهری در دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز است. وی همچنین کارشناس ارشد برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای دفتر طرح‌های کالبدی و دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی است. اقوامی مقدم مترجم آثاری از نویسندگانی چون دیوید هاروی، جان فریدمن، لوئیز مامفورد، کریستوفر . ا. فردریش و آلن کاکرین نیز هست.

باهمستان

باهمستان سازمانی است مردم‌نهاد که در راستای حمایت از حق برابر همه شهروندان نسبت به شهر، توانمندسازی همه گروه‌های شهروندی و گروه‌های آسیب‌‌پذیر و پیگیری منافع به حاشیه رانده‌شده در فرایندهای توسعه شهری فعالیت می‌کند.

باهمستان تلاش دارد از مفهوم «حقوق» و «وظایف» شهروندی در کنار وظایف حاکمیت – اعم از دولت، شهرداری و سازمان‌های نیمه‌دولتی – در چارچوب کلان‌شهر تهران تعریفی جدید ارائه دهد و بدین وسیله توجه همگانی را به نقاط مورد غفلت قرار گرفته در این زمینه جلب کند تا ملاک‌ها و معیارهای حقوق شهروندی در سیاست‌گذاری شهری، اجرای برنامه‌ها و ارزیابی کیفیت انجام وظایف حاکمیت، دیده و رعایت شوند.

پیوند به وبگاه

نشست بررسی و نقد زیرگذر عابر پیاده چهارراه ولی‌عصر

این نشست از طرف مجمع حق بر شهر باهمستان با همکاری پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری در تاریخ ۲۷ فروردین‌ماه سال ۱۳۹۳ در سالن پژوهشکده مذکور برگزار گردید. بخش اول این نشست، سخنرانی عارف اقوامی مقدم با عنوان «تبیین نظری حق بر شهر» و بخش دوم، سخنرانی سید مهدی معینی با عنوان «حق عابران پیاده در سطح شهر» است. بخش سوم نیز به پرسش و پاسخ اختصاص دارد که دو سخنران نامبرده، علی رنجی‌پور (سردبیر ماهنامه نمایه) و محمد جداری (مشاور طراح زیرگذر چهارراه ولی‌عصر و نماینده شهرداری منطقه شش تهران) حضور دارند.

این نشست، اولین برنامه از سلسله نشست‌های حق بر شهر است که بنیاد باهمستان در نظر دارد چهارشنبه آخر هر ماه برگزار نماید.

  1. لاله درختی گفت:

    اولین زیر گذر عابر پیاده که نیست، شاید 10 سال پیش یه زیرگذر عابر پیاده در یکی از مراکز بسیار پر تردد تبریز افتتاح شد که بخش قدیمی بازار تبریز رو به بخش جدید متصل می کنه. با همین فاکتورهای منفی زیرگذر چهار راه ولیعصر تهران مثل نصب نرده های نا هنجار برای جلوگیری از تردد مردم. بدون پله برقی و بدون در نظر گرفتن شرایط عبور و مرور شهروندان معلول، مسن تر ها و …..
    از بار ترافیک هم کم نشده و هنوز هم یکی از گره های ترافیکی شهر در همین محدوده درست بالای همین زیر گذر است. تو سایت ها دیدم ظاهرا نمونه مشابه اون در مشهد هم هست. عجیب نیست یه الگوی نه چندان موفق با این هزینه هنگفت و با این تبلیغات وسیع شهرداری به عنوان اولین زیر گذر عابر پیاده کشور دوباره تکرار شده؟!

  2. ss گفت:

    بسیار عالی

  3. اسماعیل پور گفت:

    اولین زیرگذر پیاده ایران در میدان آزادی احداث شد پیش از انقلاب من نمی دانم چه اصراری بر اول بودن زیرگذرچهاراه ولیعصر وجود داشته یا دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *