رویکرد غربی به هنر اسلامی
از مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر
هدف این سخنرانی معرفی برخی مشکلات پژوهشهای غربی در زمینۀ هنر و معماری اسلامی است؛ از قبیل مشکلات تاریخی، ایدئولوژیکی و روششناختی.
گرچه اشیاء سرزمینهای اسلامی (بهویژه منسوجات و اشیاء فلزی) خیلی زود و در زمان قرون وسطا از طریق تجارت، تاراج و هدایای دیپلماتیک در مغرب زمین شناخته شد، اما مطالعۀ دانشگاهی و عالمانۀ «هنر اسلامی»، «هنر عرب» به اعتبار اولین اصطلاح مرسوم، از سدۀ نوزدهم آغاز شد. نخستین این مطالعات بر پایۀ نگرش ذاتگرایانه و بومی و اروپامحوری انجام شد و از شاخصههای هنر غربی (مانند هنرهای تصویری، اصول زیباییشناسی کلاسیک، خردگرایی، استعماری) نشأت میگرفت. از اوایل سدۀ بیستم مطالعات هنر اسلامی در شاخههای بسیار متنوعی گسترده شد و برای چهل سال شمار مطالعات مربوط به این حوزه افزایش چشمگیری یافت.
سخنرانی آقای رینگنبرگ در تاریخ ۱۱ اسفندماه سال ۱۳۹۲ از طرف هسته نظریهپژوهی در معماری و هنر و به عنوان یکی از جلسات مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر در دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار گردید.

چهارراه پروژهای ناسودبر است.
ما را در ادامه این راه یاری کنید.

پاتریک رینگنبرگ
پاتریک رینگنبرگ (Patrick Ringgenberg) در سال ۲۰۱۰ از دانشگاه ژنو سوئیس در رشته تاریخ هنر و در مقطع دکترا فارغالتحصیل شد. هماکنون به عنوان پژوهشگر در مؤسسه «فرهنگ، ادیان و مدرنیته» دانشگاه لوزان مشغول است. وی پروژهای دوساله را با عنوان «مطالعه تاریخی و نمادشناسی مشهد» به سفارش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تهران در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ انجام داده است. تاکنون چندین کتاب از وی به چاپ رسیده که «راهنمای فرهنگی ایران» و «جهان رمزواره هنر اسلامی» از جمله آنهاست. کتاب اخیر در سال ۱۳۹۰ برنده جایزه جهانی کتاب سال ایران شد.

هسته نظریهپژوهی در معماری و هنر
از سال ۱۳۸۸ تعدادی از استادان و پژوهشگران دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی با هدف تعمیق مبانی نظری هنر و معماری در فضای علمی کشور و تلاش در ایجاد خودباوری سازنده و حقیقی در تولید نظریههای بنیادی و کاربردی در معماری و هنر گرد هم آمدند و گروهی پژوهشی را با مدیریت آقای دکتر هادی ندیمی ترتیب دادند. از جمله فعالیتهای این گروه پژوهشی تهیۀ بانک اطلاعات در زمینۀ نظریههای طرحشده در تاریخ اندیشۀ معماری و هنر، طراحی وبگاه تخصصی، برگزاری جلسات هماندیشی و ... است.

مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر
هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر نام مجموعه جلساتی است که هر دو هفته یکبار در دانشگاه شهید بهشتی ذیل فعالیتهای هستۀ نظریهپژوهی در معماری و هنر برگزار میشود. در طول چهار سال گذشته، از سال ۸۹ تا به حال، حدود چهل پژوهشگر داخلی و خارجی در این مجموعه هماندیشیها شرکت کردهاند و در موضوعهای گوناگون مربوط به این حوزه (تاریخ و تئوری معماری و هنر) سخنراندهاند. مخاطبان اصلی این جلسات استادان و دانشجویان مقطع دکتری و تحصیلات تکمیلی رشتۀ معماری و گرایشها و رشتههای وابسته است.