کاوشهای باستانشناختی عمارت مسعودیه
از مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر
عمارت مسعودیه بخشی از عمارتی است که در محدودۀ باغ نظامیه به سال ۱۲۹۵ ه.ق. (دورۀ ناصری) به دست مسعود میرزا ظلالسلطان، پسر ناصرالدین شاه، ساخته شد.
مجموعه بناهایی که امروز عمارت مسعودیه را تشکیل میدهد عبارتند از: دیوانخانه، سفرهخانه، عمارت مشیرالملکی، عمارت سید جوادی، حیاط خلوت، عمارت سردر، سردر کالسکهرو و حیاط اندرونی. در دورۀ پهلوی اول بناهایی در محوطه عمارت ساخته شد و در دورۀ پهلوی دوم و اواخر دهۀ ۱۳۳۰ ه.ش. نوار بخش غربی عمارت دورۀ قاجاری به طول حدود صد متر (در جوار خیابان ملت امروزی) تخریب شد. کاوشهایی در سال ۱۳۹۲ برای شناسایی این بخشهای تخریبی و با هدف تهیۀ طرح مرمت و اجرای صحیح آن صورت گرفت که موضوع این سخنرانی است. عملیات کاوش ضمن کشف بخشهای تخریبشده امکان شناسایی تغییرات و ساختوسازهای بعد از دورۀ اصلی را امکانپذیر کرده است.
سخنرانی دکتر ناصر نوروززاده چگینی در تاریخ ۲۶ بهمنماه سال ۱۳۹۳ از طرف هسته نظریهپژوهی در معماری و هنر و به عنوان یکی از جلسات مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر در دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار گردید.
ناصر نوروززاده چگینی
ناصر نوروززاده چگینی در سال ۱۳۵۴ مقطع کارشناسی رشته باستانشناسی را در دانشگاه تهران به پایان رساند و برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت. او اولین رئیس پژوهشكده باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی است. از جمله فعالیتهای میدانی چگینی میتوان به بررسی شهرستان الیگودرز، کاوش در سر پل ذهاب و قصر شیرین، کاوش در قلعه یزدگرد، کاوش در عمارت مسعودیه، کاوش در مسجد-مدرسه حیدریه قزوین و کاوش در محوطۀ اریسمان نطنز اشاره کرد.
هسته نظریهپژوهی در معماری و هنر
از سال ۱۳۸۸ تعدادی از استادان و پژوهشگران دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی با هدف تعمیق مبانی نظری هنر و معماری در فضای علمی کشور و تلاش در ایجاد خودباوری سازنده و حقیقی در تولید نظریههای بنیادی و کاربردی در معماری و هنر گرد هم آمدند و گروهی پژوهشی را با مدیریت آقای دکتر هادی ندیمی ترتیب دادند. از جمله فعالیتهای این گروه پژوهشی تهیۀ بانک اطلاعات در زمینۀ نظریههای طرحشده در تاریخ اندیشۀ معماری و هنر، طراحی وبگاه تخصصی، برگزاری جلسات هماندیشی و ... است.