سلامت اجتماعی و زبان عاری از خشونت
سلسله نشستهای موسسه رحمان
این سخنرانی بر اساس چند پرسش مطرحشده از سوی دکتر مصطفی معین، مدیر موسسۀ رحمان در هفتمین نشست سالانه این مؤسسه در تاریخ ۲۱ تیرماه ۱۳۹۳ ارائه شده است.
بخشی از سؤالات مطرح شده به این شرح است: چگونه میتوان میان تجارب اصیل معنوی با باورها
و رفتارهای مشابهی که با عناوین دینی و معنوی ابراز میشوند، اما از اصالت و حقیقت برخوردار نیستند تفاوت گذاشت؟ به نظر میرسد در این زمینه در جامعه ما، دو افراط وجود دارد؛ یکی نفی هرگونه مشرب معنویتگرای متفاوت با گفتمان غالب ایدئولوژیک با برچسبهایی همچون کاذب و انحرافی و دیگری تمایل به انواع قشریگری، خرافهگرایی و گاه خشونتورزی تحت نام دین و معنویت. مرز میان معنویت مطلوب با دو جریان افراطی کدام است؟ تاثیر این جریانهای فکری بر سلامت اجتماعی چیست؟
محمد مجتهد شبستری
محمد مجتهد شبستری زاده به سال ۱۳۱۵ در شبستر، فیلسوف، فقیه، پژوهشگر علوم قرآنی و متخصص الهیات تطبیقی است. وی از نخستین اشخاصی است که پای تحلیلهای هرمنوتیکی را به ادبیات دینی ایران باز کرد. دیدگاهها و آثار وی در این زمینه بحثهای زیادی را برانگیخته است.
مجتهد شبستری مدیر مرکز اسلامی هامبورگ از سال ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۷، و نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی بود. او درجه استاد تمام (پروفسور) دانشکده الهیات دانشگاه تهران در رشتههای کلام تطبیقی، تاریخ ادیان و تاریخ عرفان را داراست.
موسسه رحمان
مؤسسه رحمان مؤسسهای است غیردولتی و غیرانتفاعی که برای انجام فعالیتهای خیرخواهانه اجتماعی با رویکردی علمی و فرهنگی کار خود را از سال ۱۳۸۶در تهران آغاز کرده است.