اندیشه و اخلاق در اسلام بر اساس کتاب روضة‌الانوار عباسی

از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب

در ابتدای نشست، دکتر اسماعیل چنگیزی، مصحح کتاب روضة‌الانوار عباسی از انگیزه خود در تصحیح کتاب می‌گوید و اشاره می‌کند کتاب‌هایی که در زمینه تعلیم ملکداری و آموزش اخلاق سیاسی تألیف گردیده، اکثراً توسط اهل سنت نوشته شده و محقق سبزواری با تألیف کتاب روضة‌الانوار عباسی این نقیصه را در حوزه فرهنگ و اندیشه شیعه جبران کرده است.

بهرام اخوان کاظمی نیز سخنران دیگر این نشست است. وی مشکلاتی را که در حوزه اندیشه‌های سیاسی اسلامی وجود دارد، برمی‌شمارد. از آن جمله قلت تحقیقات جدی در این باره، حب و بغض‌های فرقه‌ای، ضعف و ابهام در تقسیم‌بندی نحله­‌های فکری و … کاظمی معتقد است محقق سبزواری با تألیف روضة‌الانوار عباسی به رفع این مشکلات و کاستی‌ها کمک کرده است.

از دیگر سخنرانان این جلسه، اکبر ایرانی، منصور صفت‌گل و رسول جعفریان هستند.

این نشست،سی و یکمین نشست از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب است که در تاریخ ۲۷ تیر ۱۳۸۴ برگزار گردید.

اسماعیل چنگیزی اردهایی

اسماعیل چنگیزی اردهایی در سال ۱۳۴۰ در شهر تهران به دنیا آمد. او دانش‌آموخته رشته الهیات، گرایش تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی و عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی است. تصحیح و تحقیق کتاب روضه الانوار عباسی و انتشار مقالاتی در حوزه تاریخ اجتماعی اسلام از جمله فعالیت‌های پژوهشی اوست.

اکبر ایرانی

اكبر ایرانی قمی،‌ مدیر عامل مرکز پژوهشی میراث مکتوب از ابتدای تأسیس این مرکز است. وی متولد سال ۱۳۴۱ در شهر قم‌ و فارغ‌التحصیل رشته الهيات‌ و معارف‌ اسلامي از دانشگاه‌ امام‌ صادق (ع‌) است. او دكترای فلسفه از دانشگاه‌ بين‌المللی علوم‌ اسلامی لندن دارد.

بهرام اخوان کاظمی

بهرام اخوان کاظمی متولد ۱۳۴۳ در کرمانشاه است . وی پس از اتمام دورۀ متوسطه، تحصیلات خود را تا مقطع دکتری تخصصی علوم سیاسی در دانشگاه تهران ادامه داد. او هم اکنون استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز است.

تاکنون نزدیک به صد عنوان کتاب و مقاله در قالب تألیف و ترجمه و در زمینه‌های مختلف سیاسی، حقوق، پژوهش‌های اجتماعی و ... از ایشان به چاپ رسیده است. از مهم‌ترین آنها می‌توان به دو کتاب »عدالت در اندیشه‌های سیاسی اسلام» و «عدالت در نظام سیاسی اسلام» اشاره کرد. وی در سال ۱۳۸۴ و در هفتمین همایش تجلیل از دین‌پژوهان کشور به عنوان یکی از دین‌پژوهان برتر کشور مورد تقدیر قرار گرفت.

رسول جعفریان

رسول جعفریان در سال ۱۳۴۳ در خوراسگان اصفهان به دنیا آمد. پس از اتمام تحصیل به تدريس معارف اسلامی و تاريخ اسلام در دانشگاه‌های اصفهان و تهران مشغول گرديد. تأسيس کتابخانه اسلام و ايران در قم از جمله فعالیت‌های پژوهشی اوست.

برخی از متون تصحيح شده وی عبارتند از فرائد الفوائد: محمد زمان بن حکب علی تبريزی (نشر ميراث مکتوب، ۱۳۷۳)؛ فتوح الحرمين: يحيي لاري؛ ترجمه اناجيل اربعه: محمد باقر خاتون آبادی (نشر ميراث مکتوب، ۱۳۷۴)؛ نزهة الزاهد و نهزة العابد: مؤلفی ناشناخته (نشر ميراث مکتوب، ۱۳۷۶).

منصور صفت‌گل

منصور صفت‌گل، استاد گروه تاریخ دانشگاه تهران است. وی عضو هیئت تحریریه مجله تاریخ و همچنین عضو هیئت تحریریه دوفصلنامه علمی- پژوهشی آینه میراث است. زمینه‌های پژوهش وی «تاریخ ایران در عهد صفویان با تأكید بر تحولات اندیشه‌ای و مؤسسات مدنی»، «تاریخ‌نویسی و تاریخ‌نگاری در ایران به ویژه ایران عهد صفویه و پس از آن» و «نهادها و تحولات اقتصادی در ایران از سده دهم هجری تا سده دوازدهم» است.

از منصور صفت گل مقالات بسیاری در مجلات علمی و پژوهشی داخل و خارج از كشور چاپ شده است و تا به حال كتاب‌های «ساختار نهاد و اندیشه دینی در ایران عصر صفوی»، ترجمه «برآمدن و فرمانروایی تیمور» بئاتریس فوربز منز، تصحیح «مرآت واردات: تاریخ سقوط صفویان و فرمانروایی ملك محمود سیستانی»، و تصحیح «شجرة الملوك؛ تاریخ منظوم سیستان از كهن‌ترین روزگاران تا آغازین سال های فرمانروایی قاجاران» منتشر شده است. دو کتاب مرآت واردات و شجرة الملوک از انتشارات مرکز پژوهشی میراث مکتوب است.

مرکز پژوهشی میراث مکتوب

مرکز پژوهشی میراث مکتوب در سال ۱۳۷۲ به قصد حمایت از کوشش‌های پژوهشگران و مصححان و احیا و انتشار مهم‌ترین آثار مکتوب فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی با نام «دفتر نشر میراث مکتوب» با کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأسیس شد. پس از یک دهه فعالیت، مؤسسه نخست به «مرکز نشر میراث مکتوب» و سپس در سال ۱۳۸۴ با دریافت مجوز سه گروه پژوهشی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به «مرکز پژوهشی میراث مکتوب» تغییر نام داد و علاوه بر کار نشر به کار پژوهشی نیز روی آورد.

پیوند به وبگاه

نشست سی و یکم از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب

سی و یکمین نشست از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب به نقد و بررسی کتاب روضة‌الانوار عباسی نوشته محقق سبزواری اختصاص دارد. این نشست در تاریخ ۲۷ تیر سال ۱۳۸۴ برگزار گردید.

  1. ارسطو خداپرست گفت:

    سلام. آقای دکتر اسماعیل چنگیزی، دانش آموخته ی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات هستند و دکترای خود را از آن جا گرفته اند لطفا بیوگرافی ایشان را اصلاح فرمایید. ایشان به هیچ وجه، دانش آموخته ی دکتری دانشگاه تهران نیستند بلکه فقط مدرک کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه تهران گرفته اند.

    • چهارراه گفت:

      سپاس از دقت نظر شما. البته در بیوگرافی صحبتی از مقطع دکتری ایشان نشده بود. اما برای اینکه ایجاد شبهه نکند، اصلاح شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *