تاریخ معماری مردم

نخستین نشست از نشست‌های ماهانه‌ی مردم‌نامه

نخستین نشست از سلسله‌نشست‌های ماهیانه‌ی فصلنامه‌ی مردم‌نامه به گفت‌وگو با مهرداد قیومی بیدهندی با حضور داریوش رحمانیان (سردبیر مردم‌نامه) اختصاص داشت.

این نشست با مدیریت محمدجواد محمدحسینی در ۸ آبان ۱۴۰۳ با همکاری مؤسسه‌ی اکنون و مدرسه‌ی نوروزگان برگزار شد. موضوع این نشست «تاریخ معماری مردم» بود.

قیومی سخن خود را با اهمیت پویش مردم‌نامه، از جمله در سامان‌دهی مفهومی تاریخ معماری مردم، آغاز کرد. سپس به این موضوع پرداخت که سرشت تاریخ معماری مردم بیشتر معطوف به دیدگاه است تا موضوع. با دیدگاه پرسشگر درباره‌ی معماری مردم می‌توان از معماری اعیان نیز پرسش کرد و چیزهایی درباره‌ی معماری مردم یافت. آن‌گاه به اقسام شواهد معماری مردم پرداخت.

ذکر اهمیت توجه به معماری ناکارگزارانه (یا معماری بومی و معماری بدون معمار، در مقابل معماری کارگزارانه یا agentic) و اساساً نگریستن غیرکارگزارانه به تاریخ معماری و نیز اهمیت توجه به علم مردمی معماری از نکات مهم سخنان قیومی بود.

سپس داریوش رحمانیان از منظر تاریخی به بحث درباره‌ی معماری و اهمیت آن پرداخت. رحمانیان تاریخ مردم را تاریخ زندگی مردم دانست و گفت هرچه مربوط به زندگی مردم باشد در حوزه‌ی مردم‌نامه‌نویسی قرار می‌گیرد. ریزودرشت و کوچک‌وبزرگ و آنچه شاید در تاریخ‌نگاری‌های دیگر، به‌ویژه در تاریخ سیاسی یا به تعبیر تندتر و خشن‌تر تاریخ سیاست‌زده و قهرمان‌گرا، نادیده گرفته شده و کوچک و پیش‌پاافتاده تلقی می‌شود در رویکرد تاریخ مردم پراهمیت است. مابقی جلسه به پرسش و پاسخ با حاضران اختصاص داشت.

داریوش رحمانیان

داریوش رحمانیان کوشککی (زادهٔ ۱۳۴۴ در بروجرد) نویسنده و دانشیار گروه تاریخ دانشگاه تهران است. او مؤلف کتابی تحت عنوان «جنبش مشروطه» است که به عقیده برخی صاحبنظران نگاه معتدلی به نهضت مشروطه دارد. او دوره کارشناسی تاریخ را در دانشگاه تبریز (۱۳۶۸)، دوره کارشناسی ارشد را در دانشگاه شهید بهشتی (۱۳۷۲) و دوره دکتری را در دانشگاه تبریز (۱۳۸۱) گذراند.

وی در حوزهٔ تاریخ معاصر ایران و مسائل نظری تاریخ، پژوهش و تدریس می‌کند.

(از ویکی‌پدیا)

پیوند به وبگاه

محمدجواد محمدحسینی

محمدجواد محمدحسینی متولد ۱۳۶۹ در شهر تهران است و اکنون مقطع دکتری را در رشته تاریخ اسلام در دانشگاه تهران می‌گذراند.

وی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد در رشته تاریخ علم در دانشگاه تهران است؛ پایان‌نامه کارشناسی ارشد و مقالات وی در حوزه پیوند‌های فقه و ریاضیات است.

محمدحسینی همچنین گردآورنده برخی آثار محمدعلی جاودان بوده و در تالیف چند کتاب در حوزه احکام شرعی با علیرضا کریمی یکی از اساتید حوزه علمیه مروی همکاری داشته است.

علاوه بر این با مجید تفرشی نیز برای گردآوری درس‌گفتارهایش در تاریخ معاصر ایران همکاری کرده که البته این آثار در دست انتشار است.

مهرداد قیومی بیدهندی

مهرداد قیومی بیدهندی، دانش‌آموختۀ رشته معماری در مقطع دکتری است. وی دانشیار دانشگاه شهید بهشتی، عضو وابستۀ فرهنگستان هنر و عضو مدعو فرهنگستان علوم است و عضو کارگروه واژه‌گزینی معماری و شهرسازی فرهنگستان زبان و ادب فارسی.

پیوند به وبگاه

مدرسه‌ی نوروزگان

مدرسه‌ی نوروزگان بُندادی (platform) است آموزشی برای تعلیم و ترویج و پیش‌برد دانش در حوزه‌های علوم انسانی، فرهنگ، هنرها، و مطالعات جهان فارسی‌زبان، محیط زیست و آب در قالب دوره‌های آموزشی، سخنرانی، هم‌اندیشی، و میزگرد به‌صورت حضوری و برخط و ترکیبی.

هدف نوروزگان کمک به گرم کردن جوّ گفت‌وگو و تعامل و تبادل فرهنگی، تعمیق اندیشه و پژوهش و آموزش در حوزه‌های یادشده است.

پیوند به وبگاه

مردم‌نامه

مردم‌نامه مجله‌ای است درباره مردم و برای مردم و فراخوانی ا‌ست به یک نهضت علمی در حوزه‌ تاریخ‌نگاری و علوم‌انسانی. ​​​​​مردم‌نامه دو آماج را دنبال می‌کند. یکی نوشتن درباره مردم و دیگری نوشتن برای مردم. نخستین را «مردم‌نامه» و دومین را «مردمی‌نامه» می‌گوییم.

مردم‌نامه همان تاریخ مردم (People's History) است و مردمی‌نامه یعنی تاریخ‌نویسی به زبان مردم و برای مردم، نه تنها برای نخبگان و متخصصان. مردمی‌نامه نزدیک - و تقریباً برابر - است به آن گونه‌ای از تاریخ‌نویسی که در انگلیسی به آن Public History می‌گویند. از جمله کارهایی که مردم‌نامه به جد دنبال می‌کند نقد تاریخنگاری قدیم و معاصر ایران است زیرا که نگاه ما به وضعیت تاریخ‌نویسی ایران نگاهی آسیب‌شناختی است.

​​​​​​​مردم‌نامه همگان را به کوشش در راه نقد تاریخ‌نگاری ایرانی - بویژه تاریخ‌نگاری معاصر - فرا می‌خواند و از مقاله‌ها و نوشته‌های انتقادی شما برای چاپ در مجله، انتشار در وبلاگ و درج در کانال تلگرام مردم‌نامه استقبال می‌کند. مردم‌نامه می‌کوشد پلی باشد میان دانشگاه و مردم/جامعه و نیز پلی برای ارتباط متخصصان ایرانی با متخصصان سراسر جهان برای رشد و تحول دانش و اندیشه تاریخی در ایران و در حوزه‌ زبان فارسی.

پیوند به وبگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *