تاریخ هنر دیجیتال از حواشی، و ظهور هوش مصنوعی
از سلسله سخنرانیهای نشست اول همایش «علوم انسانی دیجیتال و تاریخ هنر: قابلیتها، راهبردها، چشماندازها»
با عنوان «تاریخ هنر دیجیتال: گرهگشاییها و فروبستگیها»
آیا هوش مصنوعی تاریخ هنر را متحول میکند یا به نابرابریهای موجود در این حوزه دامن میزند؟ در این سخنرانی، به اثرات هوش مصنوعی در تقویت و تثبیت روایتهای جانبدارانه دربارهی آثار فرهنگ های حاشیهای همچون جهان اسلام پرداخته شده است.
ابتدای سخنرانی مقایسهای میان تعداد مدلهای قابل توجه machine learning بر اساس کشورها در سال ۲۰۲۳ انجام میشود. بر این اساس آمریکا اختلاف قابلتوجهی با سایر کشورها در این زمینه دارد. سپس تعداد مدلهای بنیادین بر اساس بخشهای مختلف صنعت، دانشگاه، دولت یا همکاری میان آنها و میزان پیشرفت آن در سالهای اخیر مقایسه میشود. در خلال بررسی این دادهها در مورد ابعاد گوناگون هوش مصنوعی و نسبت علوم با آن صحبت میشود. کشانی معتقد است برای اینکه هر چیزی در سیستمهای دانش معاصر خوانا باشد، باید دیجیتالی شود. این رسانه تأثیر قابل توجهی بر نحوه تولید و انتشار دانش دارد. به همین منظور ابعاد گوناگون اروپامحوری و مصایب و مشکلات پیشروی علوم دیجیتال برای سایر فرهنگها به بحث گذاشته میشود.
این سخنرانی از سلسله سخنرانیهای نخستین همایش «تاریخ هنر دیجیتال: گرهگشاییها و فروبستگیها» است که در اسفندماه سال ۱۴۰۳ توسط نوروزگان در موزه ملی ملک برگزار شد.

حسین کشانی
حسین کشانی مدرس دانشگاه بریتیش کلمبیا، کارشناسی ارشد خود را در مورد درگاه نظامالدین دهلی و رساله دکترای خود را در مورد مجموعه امامباره بارا در لکنو در دانشگاه ویکتوریا به پایان رساند. سپس در دانشگاه استنفورد و ام آی تی دوره فوقدکتری را گذراند.

کتابخانه و موزه ملی ملک
مجموعه کتابخانه و موزه ملی ملک با دارا بودن بیش ۱۹ هزار عنوان نسخه و رساله خطی، یکی از بزرگترین گنجینههای نسخههای خطی در ایران به شمار میرود که بخشی بزرگ از این آثار در زمره نفایس فرهنگی و از ارزشمندترین منابع نوشتاری موجود هستند.

موسسه حامی علوم انسانی
موسسه حامی علوم انسانی یک سازمان مردمنهاد و غیرانتفاعی است که در جهت ارتقای جایگاه علوم انسانی و اجتماعی در کشور فعالیت میکند. این موسسه با حمایت مالی از نخبگان علوم انسانی، معرفی جامع رشتههای این حوزه، فراهمسازی دسترسی به دانش روز دنیا، و تسهیل بازگشت و بهکارگیری دانشآموختگان برجسته، در تلاش است تا استعدادهای علوم انسانی را شکوفا کرده و به توسعه پایدار کشور کمک کند.

نوروزگان
«نوروزگان» به عنوان یک شبکه علمی، کاوش در جنبههای چندوجهی سرزمین نوروز را تسهیل میکند. این شبکه در پی تقویت گفتگوهایی است که از مرزهای سیاسی فراتر میرود و گفتمانی را پرورش میدهد که به طور مساوی همه مناطق سرزمین نوروز را در بر میگیرد. نوروزگان با احترام به حاکمیت و سنتهای هر ملت، به عنوان یک نهاد مستقل فعالیت میکند و متعهد به آشکار کردن شبکه پیچیدهای از ارتباطات و تبادلات فرهنگی است که این مناطق را به هم پیوند میدهد.

نخستین همایش بینالمللی علوم انسانی دیجیتال و تاریخ هنر: قابلیتها، راهبردها، چشماندازها
هدف نوروزگان از برگزاری این همایش فراهم کردن فرصتی برای طرح اهمیت این موضوع و همچنین چگونگی بهرهمندی نظاممند از پروژههای آن و انجام پروژههای تازه بوده است.
علوم انسانی دیجیتال، به رغم رونق جهانی و چشماندازهای امیدبخش آن، در ایران و به ویژه در دانشگاهها چندان مورد توجه نبوده و منابع و پروژههای فارسیزبان بهویژه در تاریخ هنر انگشتشمار است. برنامهی این همایش دعوت از صاحبنظران بینالمللی و شاخص این حوزه و همچنین گروهها و مؤسسات تحقیقاتیِ واجد تجربهی عملی در آن با هدف بهرهمندی از دانش بینالمللی و آگاهی از تجربیات ملی و جهانی است. محتوای همایش فرصتهای تازهای را آشکار میکند که از همکاری متخصصان این حوزهها فراهم میآید، فرصتهایی برای راهاندازی پروژههای تازه و روزآمد کردن تاریخ هنر در ایران. مجموعه این نشستها در اسفندماه ۱۴۰۳ در محل موزه ملی ملک برگزار شد