جهانی‌شدن اروپاییان در آیینه آثار ورمیر

از مجموعه هم‌اندیشی‌های تاریخ و تئوری معماری و هنر

آثار یان ورمیر (Johannes Vermeer) نقاش هلندی (۱۶۷۵-۱۶۳۲) به علت جاذبه‌های بصری و محتوایی‌اش تاکنون بارها و از منظرهای مختلفی تشریح شده است. یکی از شرح‌های ارزشمند بر آثار ورمیر از تیموتی بروک، مورخ و مدرس کانادایی و متخصص چین‌شناسی است؛ با عنوان «کلاه ورمیر: سده هفدهم و طلوع جهانی‌شدن». بروک در این کتاب خود را محدود به تشریح آنچه در نقاشی‌ها عیان است، نمی‌کند و تلاش دارد به لایه‌های پنهان‌تر آثار راه برد.

به زعم بروک هر اثر هنری همان‌قدر که محصول اراده و آگاهی پدیدآورش است، محصول بی‌ارادگی و ناخودآگاه اوست و به اعتبار همین وجه آثار می‌توانیم به عالم هنرمند و سیاق خلق اثر نزدیک شویم. روش بروک جست‌وجو و کشف هماهنگی‌ها و ارتباطات موجود ولی نهانی عناصر متفرق نقاشی‌هاست؛ شیوه بدیع او در توجه به آثار، دریچه‌هایی به جهان در حال تحول و پر از ماجراجویی و اکتشاف سده هفدهم می‌گشاید و حتی جذابیت آثار ورمیر را دو چندان می‌کند. در این سخنرانی تحلیل بروک از یک اثر ورمیر با نام «منظره دلفت» (View of Delft) مطرح شده و درباره اهمیت و مزایای روش او در رشته معماری بحث می‌شود.

سخنرانی خانم نجفی در تاریخ ۱۸ آبان سال ۱۳۹۳ از طرف هسته نظریه‌پژوهی در معماری و هنر و به عنوان یکی از جلسات مجموعه هم‌اندیشی‌های تاریخ و تئوری معماری و هنر در دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار گردید.

الناز نجار نجفی‌

الناز نجار نجفی‌ در سال ۱۳۶۲ در تهران به دنیا آمد. او دوره کارشناسی خود را در رشته معماری دانشگاه علم و صنعت و مقطع کارشناسی ارشد را در رشتۀ مطالعات معماری ایران در دانشگاه شهید بهشتی گذراند. عنوان پایان‌نامه وی «نقش‌بازی و صورت‌بندی: تأمل در آنچه میبدیان ساباط و میدان خوانند» است. نجار نجفی‌ از سال ۱۳۸۹ تاکنون در مقطع دکتری معماری مشغول به تحصیل است.

هسته نظریه‌پژوهی در معماری و هنر

از سال ۱۳۸۸ تعدادی از استادان و پژوهشگران دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی با هدف تعمیق مبانی نظری هنر و معماری در فضای علمی کشور و تلاش در ایجاد خودباوری سازنده و حقیقی در تولید نظریه‌های بنیادی و کاربردی در معماری و هنر گرد هم آمدند و گروهی پژوهشی را با مدیریت آقای دکتر هادی ندیمی ترتیب دادند. از جمله فعالیت‌های این گروه پژوهشی تهیۀ بانک اطلاعات در زمینۀ نظریه‌های طرح‌شده در تاریخ اندیشۀ معماری و هنر، طراحی وبگاه تخصصی، برگزاری جلسات هم‌اندیشی‌ و ... است.

پیوند به وبگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *