ماد: از قبیله تا شاهنشاهی؛ یک یا چند تحول سیاسی
نشست مسائل باستانشناسی و تاریخ دوره ماد
موضوع این سخنرانی، تطور نهادهای سیاسی است. چگونگی شکلگیری، چگونگی تغییر آنها از یک شکل به یک شکل دیگر و افزایش پیچیدگی سیاسی نهادهای سیاسی از مسائل مهم باستانشناسی است. در اینکه نهادهای سیاسی در طول زمان تغییر پیدا میکنند، تردیدی نیست. اما ساز و کار این تغییر بحثبرانگیز است. باستانشناسان از اواسط قرن بیستم به بعد مدلهای مختلفی را در مورد تغییر نهادهای سیاسی مطرح کردند که برخی از آنها در اینجا مطرح و پس از آن به مسئله تطور نهادهای سیاسی مادها پرداخته میشود.
این جلسه بخشی از نشست «مسائل باستانشناسی و تاریخ دوره ماد» است که ۱۹ اردیبهشت سال ۱۳۹۱ با تلاش انجمن علمی باستانشناسی دانشگاه تهران برگزار شد. بخشهای دیگر این نشست را اینجا ببینید.
کامیار عبدی
کامیار عبدی در سال ۱۳۴۸ در تبریز به دنیا آمد. او دانشآموختۀ کارشناسی و کارشناسی ارشد باستانشناسی از دانشگاه تهران، دانشآموختۀ کارشناسی ارشد زبانها و تمدنهای باستانی شرق نزدیک (Near Eastern Languages and Civilizations) از مؤسسۀ شرقی (Oriental Institute) دانشگاه شیگاگو و دانشآموختۀ دکتری انسانشناسی از دانشگاه میشیگان است. او مدتی در کالج دارتموت در ایالات متحده به تدریس پرداخت. پس از بازگشت به ایران تدریس در دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات را آغاز کرد و در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مشغول به پژوهش شد.
از عبدی مقالات پرشماری در نشریات تخصصی بینالمللی و داخلی منتشر شده که عموماً در روشن ساختن پارهای پرسشهای باستانشناسی عصر مس و سنگ و آغاز دوره تاریخی ایران بسیار مؤثر بوده است. وی همچنین تاکنون چند کتاب منتشر کرده که از جمله آنها جشننامۀ ویلیام سامنر با نام ذوقورزانۀ «یکی بود یکی نبود» است. او سردبیر مجلۀ باستانشناسی و تاریخ (مرکز نشر دانشگاهی) و نیز مجلۀ بینالمللی انجمن علمی باستانشناسی ایران (International Journal of the Society of Iranian Archaeologists) است. وی از سال ۱۳۸۸ تاکنون عضو گروه تخصصی واژهگزینی باستانشناسی فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز هست.
علائق پژوهشی عبدی تحولات حد فاصل آغاز روستانشینی و تولید مواد غذایی و تغییرات اجتماعی و اقتصادی مرتبط به آن (حدود ۸۰۰۰ ق.م.) تا ظهور قدرتهای سیاسی در اوایل عصر مسوسنگ (تمرکز بر حوالی ۳۵۰۰ ق.م.) است. تشکیل نخستین شاهنشاهیهای ایرانی در هزارۀ یکم ق.م. تا ظهور اسلام در قرن هفتم میلادی، خصوصاً دورۀ ماد و هخامنشی از دیگر زمینههای تحقیقاتی اوست.
کامیار عبدی پژوهشها، کاوشها و بررسیهای میدانی چندی را در کارنامۀ حرفهای خود دارد مانند: بررسی در دشت اسلامآباد، کاوش چغاگاوانه، کاوش ملیان و کاوش زیویه.
انجمن علمی باستانشناسی دانشگاه تهران
انجمن علمی باستانشناسی دانشگاه تهران فعالیت غیررسمی خود را از خرداد ۱۳۸۴ و فعالیت رسمی خود را با عنوان کانون علمی باستان شناسی از دیماه ۱۳۸۴ زیرنظر معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران آغاز کرد. اين انجمن صرفاً علمی بوده و از مهمترين اهداف آن ارتقای سطح علمی دانشجويان باستانشناسی بهويژه دانشجويان دانشگاه تهران است.
نشست تخصصی مسائل باستانشناسی و تاریخ دوره ماد
این نشست در تاریخ ۱۹ اردیبهشت سال ۱۳۹۱ در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شده است. حمید خطیبشهیدی، کامیار عبدی، مهرداد ملکزاده، شاهرخ رزمجو، رضا ناصری و مرتضی حصاری در این جلسه سخنرانی کردهاند.