باستانشناسی ایران و چالشهای پیش رو
مسائل و مشکلات باستانشناسی ایران
این نشست به بررسی مسائل و مشکلات باستانشناسی ایران میپردازد. در ابتدا کامیار عبدی توضیحاتی در خصوص ناکارآمدی چرخه باستانشناسی ایران ارائه میدهد. به اعتقاد او مشکلات باستانشناسی ایران را بایستی در سه حوزه آموزشی، اجرایی و پژوهشی جستجو کرد. مدرکگرایی، تفاوت بین مدرک دانشگاههای ایران و دانشگاههای خارج از ایران، ناکارآمدی و ضغف سیاستهای سازمان میراث فرهنگی، سهلانگاریهای سازمان و پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی از جمله مشکلات حوزههای مختلف باستانشناسی ایران است.
در ادامه نشست، مهرداد ملکزاده به ذکر نکاتی در مورد باستانشناسی ایران از دیدگاه آسیبشناسانه میپردازد و یادآور میشود که هرچند این چرخه معیوب است اما باید با تلاش بیشتر، سیستم را اصلاح کنیم و برای این کار لازم است از خودمان شروع کنیم. باید هر کس در جایگاهی که دارد، درست قدم بردارد.
این جلسه در تاریخ ۹ تیرماه ۱۳۹۵ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
کامیار عبدی
کامیار عبدی در سال ۱۳۴۸ در تبریز به دنیا آمد. او دانشآموختۀ کارشناسی و کارشناسی ارشد باستانشناسی از دانشگاه تهران، دانشآموختۀ کارشناسی ارشد زبانها و تمدنهای باستانی شرق نزدیک (Near Eastern Languages and Civilizations) از مؤسسۀ شرقی (Oriental Institute) دانشگاه شیگاگو و دانشآموختۀ دکتری انسانشناسی از دانشگاه میشیگان است. او مدتی در کالج دارتموت در ایالات متحده به تدریس پرداخت. پس از بازگشت به ایران تدریس در دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات را آغاز کرد و در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مشغول به پژوهش شد.
از عبدی مقالات پرشماری در نشریات تخصصی بینالمللی و داخلی منتشر شده که عموماً در روشن ساختن پارهای پرسشهای باستانشناسی عصر مس و سنگ و آغاز دوره تاریخی ایران بسیار مؤثر بوده است. وی همچنین تاکنون چند کتاب منتشر کرده که از جمله آنها جشننامۀ ویلیام سامنر با نام ذوقورزانۀ «یکی بود یکی نبود» است. او سردبیر مجلۀ باستانشناسی و تاریخ (مرکز نشر دانشگاهی) و نیز مجلۀ بینالمللی انجمن علمی باستانشناسی ایران (International Journal of the Society of Iranian Archaeologists) است. وی از سال ۱۳۸۸ تاکنون عضو گروه تخصصی واژهگزینی باستانشناسی فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز هست.
علائق پژوهشی عبدی تحولات حد فاصل آغاز روستانشینی و تولید مواد غذایی و تغییرات اجتماعی و اقتصادی مرتبط به آن (حدود ۸۰۰۰ ق.م.) تا ظهور قدرتهای سیاسی در اوایل عصر مسوسنگ (تمرکز بر حوالی ۳۵۰۰ ق.م.) است. تشکیل نخستین شاهنشاهیهای ایرانی در هزارۀ یکم ق.م. تا ظهور اسلام در قرن هفتم میلادی، خصوصاً دورۀ ماد و هخامنشی از دیگر زمینههای تحقیقاتی اوست.
کامیار عبدی پژوهشها، کاوشها و بررسیهای میدانی چندی را در کارنامۀ حرفهای خود دارد مانند: بررسی در دشت اسلامآباد، کاوش چغاگاوانه، کاوش ملیان و کاوش زیویه.
مهرداد ملکزاده
مهرداد ملکزاده در اردیبهشت ماه سال ۱۳۴۸ در خانوادهای اصالتاً ترکزبان (از مهاجران باکو) در تهران به دنیا آمد. وی پس از طی مراحل تحصیلیِ کاردانی باستانشناسی (۱۳۶۸ تا ۱۳۷۱)، کارشناسی موزهداری (۱۳۷۴ تا ۱۳۸۱) و کارشناسی ارشد باستانشناسی (۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴)، دکتری (۱۳۸۵ تا ۱۳۹۱) خود را در باستانشناسی دوران تاریخی ایران از دانشگاه تربیت مدرس گرفت. مطالعات باستانشناختی و تاریخی ملکزاده عمدتاً معطوف به پژوهش و کاوش در محوطههای عصر آهنِ ۳ یا «دورۀ ماد» است؛ او تاکنون بیش از ۵۰ مقالۀ تخصصی در این زمینه نگاشته است و به باستانشناسی و تاریخ هزارۀ یکم ق.م. ایران علاقه دارد. از میان نوشتههای او میتوان به مقالاتی چون: «اَندیه: شاهکنشینی در سرزمین ماد بزرگ و شاهکارهای هنری مارلیک» (۱۳۷۳)، «شاهکنشین اَبدَدانَ در ماد غربی» (۱۳۷۴)، «یک مأخذ سریانی در تاریخ ماد» (۱۳۷۵)، «یادداشتهای مادی: جایگاه مادها در تاریخ ایران» (۱۳۷۶)، «مادهای ایرانیزبان و مادهای اَنیرانیزبان» (۱۳۷۶)، «سرزمین پریان در خاک مادستان» (۱۳۸۱)، «پایان نبرد پنج سالۀ ماد و لودیه و خورشیدگرفتگی ۵۸۵ ق.م» (۱۳۸۱)، «تیغ مادی در نیام جنگاوران سیلک» (۱۳۸۱)، «دژهای مادی و سپاهیان آشوری» (۱۳۸۲)، «پادشاهی مانا، دورۀ ماد و تاریخ ایران باستان» (۱۳۸۸)، «بله کوروش پارسی بود» (۱۳۹۱) اشاره کرد. بیش از ۵۰ فصل کار پژوهشی میدانی باستانشناختی در کارنامۀ او دیده میشود؛ از جمله عضویت در کاوشهای کوه خواجۀ زابل، جزیرۀ کیش، چهرآباد زنجان، سُرخدُم لکی، زیویۀ سقز، قلیدرویش جمکران، پردیس قرچک؛ نیز معاونت کاوشهای هگمتان همدان، و سرپرستی بر پژوهشها و کاوشهای باستانشناختی «دژ مادی» بیستون، گیان نهاوند، کرفس رزن، زاربلاغ علیآباد قم، واسون کهک قم، شهر شلموط خورآباد قم، کلاک کرج، سنگتراشان خرمآباد، غلامتپۀ جعفرآباد کاشان، نوشیجان تپۀ ملایر و گونسپان پاتپۀ ملایر، چیاسبز غربی رماوند لرستان و گورستان مرسین شهمیرزاد.
خانه اندیشمندان علوم انسانی
خانه اندیشمندان علوم انسانی در سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. از آن زمان تاکنون با راهاندازی ۱۳ کارگروه زبان و ادبیات فارسی، فقه و مبانی حقوق، علوم قرآنی، تاریخ و باستانشناسی، علوم سیاسی، فلسفه و منطق، جغرافیا، تربیت بدنی، مدیریت، علوم اجتماعی، اقتصاد، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی تلاش کرده است محیط مناسبی را برای تعامل اندیشمندان علوم انسانی کشور فراهم نماید.
عالی بود سپاس از شما و هر دو عریر دانشمند…
بسیار سخنرانی عالی و در عین حال غم انگیزی بود! در مورد بحث دکترا بود و اسم دانشگاه , یاده یک خاطره ای افتادم. من شش سال پیش از ایران دراومدم و من دانشگاه هنر اصفهان , کارشناسی ارشدمو گرفتم. وقتی برای توصیه نامه به دکتر علی بابایی یا بابازاده ( حتی دیگه اسمشون هم یادم نمیاد) ایمیل زدم و محترمانه گفتم شما که استاد من بودین میتونید این نامه رو فراهم کنید برام؟ جوابی که داد این بود شما دانشگاه هنر اصفهان درس خوندی و من الان تو دانشگاه شهید بهشتی مشغول به کار شدم. هنر اصفهان کجا و شهید بهشتی تهران کجا؟ این ایمیل خیلی یادم موند. نمیدونم چی دستشون اومد از این تحقیر ولی نکنید آقای بابایی. هیچ ارزشی نداره اون مدرک. من الان تو دانشگاهی ام که تو رنک جهانی الان جزو ده تای اول هست اما من مطمئنم همون دانشجوی دانشگاه هنر اصفهان اگه توانایی شو داره میتونه از اساتید الانی من هم بیشتر بدونه. ماها فرهنگمون داغونه. میبالیم به فرهنگ 2500 ساله ی ایرانی که پر از دروغ و چاپلوسی و ریا و تملق هست. حمایت کردن از ادم ها رو یاد نگرفتیم.میترسیم نکنه فلانی بیاد جای منو بگیره. اینطور میشه که خودتون هم به جایی نمیرسین.