نقد و بررسی پیشنویس لایحه مدیریت شهری از منظر میراث
میزگرد نشست شهرداری با میراث تاریخی چه خواهد کرد؟
پیشنویس لایحه قانونی مدیریت شهری که این روزها توسط وزارت کشور به دولت تقدیم شده است، از جهات گوناگون قابل بررسی و نقد است. در این پیشنویس به موضوعاتی از قبیل نحوه انتخاب شهردار، نحوه مدیریت شهر در امور مختلف مثل خدمات شهری، امور اجتماعی فرهنگی و هنری، خزانه و بودجه شهر و واگذاری وظایف، اختیارات و منابع انسانی و مالی سازمانهای دولتی همچون محیط زیست، میراث و آموزش و پرورش به شهرداریها پرداخته شده است.
یکی از واگذاریهایی که در لایحه صورت گرفته، واگذاری وظایف و اختیارات سازمان میراث فرهنگی کشور به شهرداریها است. طبق بند ۳ ماده ۴۴ پیشنویس لایحه، حفاظت، تعمیر، احیاء، مدیریت و بهرهبرداری از آثار، ابنیه و مجموعههای ارزشمند فرهنگی و تاریخی شهر موضوع بند ۱۰ ماده ۳ اساسنامه سازمان میراث از این سازمان منتزع و توأم با منابع انسانی، مالی و تجهیزاتی به شهرداری واگذار میشود. اما این واگذاریها از آنجا که امور حاکمیتی بهشمار میرود و امور حاکمیتی دولت قابل واگذاری به غیر نمیباشد، با قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶ مغایرت دارد.
در این میزگرد محمدرضا عظیمی، یاشار سلطانی (سردبیر سایت معماری نیوز) و بهاره بزرگمهر به نمایندگی از فرزانه صادق (مدیرکل دفتر معماری و طراحی شهری شورایعالی شهرسازی و معماری) حضور دارند. این ویدئو به سخنرانی محمدرضا عظیمی اختصاص دارد.
سخنرانی حاضر بخش اول نشستی است با عنوان «شهرداری با میراث تاریخی چه خواهد کرد». این نشست از طرف سایت یکشهر و مجمع حق بر شهر باهمستان با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی در تاریخ ۳۱ تیرماه ۱۳۹۴ برگزار شد. بخش اول آن را میتوانید اینجا ببینید.
محمدرضا عظیمی
محمدرضا عظیمی دانشآموخته کارشناسی حقوق و کارشناسی ارشد حقوق بشر از دانشگاه شهید بهشتی و دکتری تخصصی حقوق عمومی از دانشگاه تهران است. او نویسنده، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، وکیل پایه یک دادگستری و دبیر کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز است و در کارنامۀ پژوهشیاش علاوه بر مقالات متعدد حقوقی، چهار کتاب با محوریت موضوعات «حقوق بشر» دارد؛ نخست، ترجمۀ کتاب «آموزش حقوق بشر»؛ دوم، کتاب «جهاننما علیه نقش جهان» (پروندهای در دفاع از میراث فرهنگی)؛ سوم، کتاب «اقلیتها در حقوق بینالملل»؛ و چهارم، کتاب «اسطوره حقها و استراتژی اصلاح».
محمدرضا عظیمی یکی از سه وکیلی است که به وکالت از حدود پنج هزار نفر در سال ۱۳۸۶ برای جلوگیری از آبگیری سد سیوند به شکایت از اقدامات وزیر نیرو و رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی دولت نهم پرداخت.
باهمستان
باهمستان سازمانی است مردمنهاد که در راستای حمایت از حق برابر همه شهروندان نسبت به شهر، توانمندسازی همه گروههای شهروندی و گروههای آسیبپذیر و پیگیری منافع به حاشیه راندهشده در فرایندهای توسعه شهری فعالیت میکند.
باهمستان تلاش دارد از مفهوم «حقوق» و «وظایف» شهروندی در کنار وظایف حاکمیت – اعم از دولت، شهرداری و سازمانهای نیمهدولتی – در چارچوب کلانشهر تهران تعریفی جدید ارائه دهد و بدین وسیله توجه همگانی را به نقاط مورد غفلت قرار گرفته در این زمینه جلب کند تا ملاکها و معیارهای حقوق شهروندی در سیاستگذاری شهری، اجرای برنامهها و ارزیابی کیفیت انجام وظایف حاکمیت، دیده و رعایت شوند.
یکشهر
یکشهر، فضایی است برای اشتراکگذاری و گفتگو دربارهی تجارب، تلاشها، حرکتها و فکرهای شهروندان، گروهها و نهادهای فعال در شهرها؛ گفتگویی در راستای بهبود وضع زندگی و قوانین ناظر بر زندگی شهری ما.
یکشهر تلاش میکند تا با کمک خوانندگان، نویسندگان و کنشگرانش، چشماندازی از وضع حاضر، تحولات، نقصانها و در نهایت بهبودهای شهر ترسیم کند. یکشهر همان اندازه به سهم ما از بهرمندی و دسترسی در شهر حساس است که به نقش ما در حفاظت و ارتقای آن.
نشست شهرداری با میراث تاریخی چه خواهد کرد؟
این نشست از طرف سایت یکشهر و مجمع حق بر شهر باهمستان با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی در تاریخ ۳۱ تیرماه ۱۳۹۴ برگزار شد. بخش اول نشست به سخنرانی محمدرضا عظیمی اختصاص دارد و عنوان آن «عملکرد شهرداری اصفهان در تجربه ساخت برج جهاننما در حریم میدان نقش جهان» است. بخش دوم نشست نیز میزگردی است با حضور محمدرضا عظیمی، یاشار سلطانی (سردبیر سایت معماری نیوز) و بهاره بزرگمهر به نمایندگی از فرزانه صادق (مدیرکل دفتر معماری و طراحی شهری شورایعالی شهرسازی و معماری). محمدرضا کابلی از وبسایت یکشهر وظیفه اداره جلسه را بر عهده دارد.
این نشست، هفتمین نشست از سلسله نشستهای حق بر شهر است که بنیاد باهمستان در نظر دارد چهارشنبه آخر هر ماه برگزار نماید.