زیباییشناسی خط در مسجد جامع اصفهان
از مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر
خط و خوشنویسی یکی از هنرهایی است که در تمامی هنرهای اسلامی نقشآفرینی کرده است. مسجد جامع اصفهان (مسجد عتیق) به منزلۀ موزۀ هنرهای مختلف اسلامی است و هویت علمی و هنری آن نمونۀ پیشرفت و تکامل علم و هنر ایرانی است. عملکرد زیباییشناسی خط و تزیینات مربوط به آن در این مسجد بینظیر است.
در این سخنرانی کتاب زیباییشناسی خط در مسجد جامع اصفهان معرفی میشود. این کتاب تحلیل تاریخی، عکاسی کامل مسجد، طراحیهای دقیق، ظرایف و ارزشهای هنری خط و خوشنویسی و طراحی حروف را به مخاطبان و علاقهمندان هنر اسلامی ایران، هنرمندان و طراحان هنرهای تجسمی میشناساند.
سخنرانی دکتر حلیمی در تاریخ ۲۴ آذر سال ۱۳۹۲ از طرف هسته نظریهپژوهی در معماری و هنر و به عنوان جلسه سیام از مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر در دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار گردید.
محمدحسین حلیمی
محمدحسین حلیمی در سال ۱۳۱۹ در شهر همدان به دنیا آمد. پس از تحصیل در رشته نقاشی دانشکده هنرهای زیبا، به فرانسه رفت و تحصیلات خود را در رشته هنرهای تجسمی دانشگاه سوربن ادامه داد و پس از فارغالتحصیلی در مقطع دکترا به ایران بازگشت. حلیمی هماکنون عضو پیوسته فرهنگستان علوم و استاد بازنشسته دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است.
کتاب «اصول و مبانی هنرهای تجسمی» از آثار ایشان است که در دوره دوازدهم كتاب سال جمهوری اسلامی ايران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان كتاب سال برگزيده شد. همچنین کتاب «زیباییشناسی خط در مسجد جامع اصفهان» به قلم ایشان و توسط انتشارات قدیانی منتشر شده است.
هسته نظریهپژوهی در معماری و هنر
از سال ۱۳۸۸ تعدادی از استادان و پژوهشگران دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی با هدف تعمیق مبانی نظری هنر و معماری در فضای علمی کشور و تلاش در ایجاد خودباوری سازنده و حقیقی در تولید نظریههای بنیادی و کاربردی در معماری و هنر گرد هم آمدند و گروهی پژوهشی را با مدیریت آقای دکتر هادی ندیمی ترتیب دادند. از جمله فعالیتهای این گروه پژوهشی تهیۀ بانک اطلاعات در زمینۀ نظریههای طرحشده در تاریخ اندیشۀ معماری و هنر، طراحی وبگاه تخصصی، برگزاری جلسات هماندیشی و ... است.
مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر
هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر نام مجموعه جلساتی است که هر دو هفته یکبار در دانشگاه شهید بهشتی ذیل فعالیتهای هستۀ نظریهپژوهی در معماری و هنر برگزار میشود. در طول چهار سال گذشته، از سال ۸۹ تا به حال، حدود چهل پژوهشگر داخلی و خارجی در این مجموعه هماندیشیها شرکت کردهاند و در موضوعهای گوناگون مربوط به این حوزه (تاریخ و تئوری معماری و هنر) سخنراندهاند. مخاطبان اصلی این جلسات استادان و دانشجویان مقطع دکتری و تحصیلات تکمیلی رشتۀ معماری و گرایشها و رشتههای وابسته است.