دراماتورژی و معماری
از مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر
اصطلاح دراماتورژی در وهلۀ اول خود را ثقیل و بیگانه نشان میدهد، اما بحث ما ساده است و با پیوند معماری و «رویداد» سروکار دارد: در این نظرگاه، معماری یا خود به رویداد(ها) بدل میشود، یا در بطن رویداد(ها)یی خاص بار معنایی و عاطفی خاصی پیدا میکند.
گاه عامل این رویداد شخصی است مثل بنیامین با پرسهزنیها و خوانشهای پاریسیاش، یا فردی چون شایگان با پروازهای تمثیلیاش بر فراز اصفهان یا تهران. گیرم امروزه یک پرسهزن جدید اثری از خوانشهای بنیامین پیدا نکند یا یک ایرانی کنجکاو ادعا کند که در جهانِ خارج اثری از اصفهان تمثیلی پیدا نکرده است.
گاه این رویداد در شرایط طبیعی، جغرافیایی یا تاریخی یک بنا وقوع مییابد و آن را خواه ناخواه با گذر زمان پیوند میدهد. برای کسی که جاذبههای گردشگری را نادیده بگیرد و ساعتی چند در شبستان غربی مسجد نصیرالملک شیراز، یا چشمانداز بیرونی تاجمحل، معماری را «در زمان» تجربه کند، به خوبی درمییابد که چگونه تعامل محیط و بنا هر لحظه بت عیار را به رنگی درمیآورد. احتمالا قلعهی الموت، یا قلعهی گُلکُنده در حیدرآباد، جغرافیا را به رویداد بدل میکنند. نیز برای ناظر امروزی، حمام فین کاشان یا آرامگاه ممتازمحل، بدون درامی تاریخی که در آن متمثل شده است، بیروح و فاقد زندگی به نظر میرسد.
برنارد چومی معمار اصطلاح دراماتورژی را به کار نمیبرد اما وقتی معماری را آمیزهی فضاها، رویدادها و جنبشها میبیند، از تجربهی رویدادهایی سخن میگوید که با واسطهی معماری نظم و راهبرد پیدا کردهاند. میتوان گفت که اگر چومی «اجرای معماری» را بررسی میکند، دراماتورژِ تئاتری به مطالعه و بررسی «معماری اجرا» میپردازد. شاید بتوان گفت که مسجد گوهرشاد و حتی موزهی آستان قدس (از حیث فضایی که زائران یا بازدیدکنندهها به آنها مییبخشند) روز و شب در حال اجرا هستند.
گفتهاند که معماری بنیاد همه هنرها است، این سخن زمانی به معنای کامل خود دست پیدا میکند که معماری در پیوند با دراماتورژی از حصار خود به عنوان «هنری زیبا» فراتر رود و «هنرهای اجرایی» را نیز دربرگیرد. کلمه واحد در این میان احتمالا «آرکیتکتونیکز» است، مطالعه ساختار معمارانه، موسیقایی، ادبی، و هنری، به نحوی که بتوان درکی نو به نو از نظمی خلاق به دست آورد.
این سخنرانی در تاریخ ۱۲ بهمنماه سال ۱۳۹۳ از طرف هسته نظریهپژوهی در معماری و هنر و به عنوان یکی از جلسات مجموعه هماندیشیهای تاریخ و تئوری معماری و هنر در دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار گردید.
منصور براهیمی
منصور براهیمی پژوهشگر، مترجم، استاد دانشگاه و از نمایشنامهنویسان و استادان باسابقه و شناختهشده تئاتر ایران است.
هسته نظریهپژوهی در معماری و هنر
از سال ۱۳۸۸ تعدادی از استادان و پژوهشگران دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی با هدف تعمیق مبانی نظری هنر و معماری در فضای علمی کشور و تلاش در ایجاد خودباوری سازنده و حقیقی در تولید نظریههای بنیادی و کاربردی در معماری و هنر گرد هم آمدند و گروهی پژوهشی را با مدیریت آقای دکتر هادی ندیمی ترتیب دادند. از جمله فعالیتهای این گروه پژوهشی تهیۀ بانک اطلاعات در زمینۀ نظریههای طرحشده در تاریخ اندیشۀ معماری و هنر، طراحی وبگاه تخصصی، برگزاری جلسات هماندیشی و ... است.