تأثیر اندیشه‌های فلسفی ابن کمونه بر فلاسفه پس از خود

از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب

ابتدای نشست مطابق روال نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب، دکتر اکبر ایرانی -مدیر عامل این مرکز- توضیحات کلی در خصوص موضوع نشست ارائه می‌دهد و به معروف ترین اثر ابن کمونه که شرحی است بر تلویحات شهاب الدین سهروردی موسوم به التنقیحات فی الشرح تلویحات اشاره می‌کند.

در تاریخ حکمت و فلسفه اسلامی نام دو فیلسوف که بیش از همه در مسائل کلامی و فلسفی تشکیک و طرح شبهه کرده‌اند، به چشم می‌خورد. نخست امام فخر رازی معروف به امام المشککین و دیگری سعد بن منصور بن کمونه که شبهه ابن کمونه حتی در بین عامه مردم هم در مسایل لاینحل، به ضرب المثلی تبدیل شده است.

در ادامه نشست، خانم پروفسور زابینه اشمیتکه از آلمان به سخنرانی می‌پردازد که دکتر نصرالله پورجوادی به عنوان مترجم، سخنان ایشان را ترجمه می‌کند.

این جلسه، چهل و دومین نشست از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب است که در تاریخ ۸ خرداد سال ۱۳۸۵ برگزار گردید.

 

 

اکبر ایرانی

اكبر ایرانی قمی،‌ مدیر عامل مرکز پژوهشی میراث مکتوب از ابتدای تأسیس این مرکز است. وی متولد سال ۱۳۴۱ در شهر قم‌ و فارغ‌التحصیل رشته الهيات‌ و معارف‌ اسلامي از دانشگاه‌ امام‌ صادق (ع‌) است. او دكترای فلسفه از دانشگاه‌ بين‌المللی علوم‌ اسلامی لندن دارد.

زابينه اشميتكه

زابينه اشميتكه استاد آلمانی اسلام‌شناسی است. او از سال ۲۰۱۴ در مدرسه تاریخ‌شناسی مؤسسه مطالعات پیشرفته در دانشگاه پرینستون در نیوجرسی مشغول به کار است.

نصرالله پورجوادی

نصرالله پورجوادی در سال ۱۳۲۲ در تهران به دنیا آمد. پس از اتمام دوره متوسطه برای ادامه تحصیل به کشور آمریکا عزیمت کرد و در سال ۱۳۴۵ از دانشگاه ایالتی سان فرانسیسکو در رشته فلسفه مدرک کارشناسی گرفت. وی مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی را در همین رشته در دانشگاه تهران به پایان برد. پورجوادی در سال های ۱۳۵۰ تا ۱۳۶۳ استادیار فلسفه، منطق و عرفان اسلامی در دانشگاه صنعتی شریف و طی سال های ۱۳۶۳ تا ۱۳۷۶ دانشیار فلسفه در دانشگاه تهران و از سال ۱۳۷۶ تاکنون استاد این دانشگاه بوده است.

برخی از آثار او عبارت است از عین القضاة و استادان او، شعر و شرع (بحثی دربارة فلسفه شعر از نظر عطّار)، اشراق و عرفان (مقاله‌ها و نقدها) و مثنوی رحیق التحقیق (به انضمام رباعیّات و اشعار دیگر).

یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های پورجوادی تأسیس مرکز نشر دانشگاهی در سال ۱۳۵۹ است که خود تا سال ۱۳۸۲ ریاست آن را بر عهده داشت.

مرکز پژوهشی میراث مکتوب

مرکز پژوهشی میراث مکتوب در سال ۱۳۷۲ به قصد حمایت از کوشش‌های پژوهشگران و مصححان و احیا و انتشار مهم‌ترین آثار مکتوب فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی با نام «دفتر نشر میراث مکتوب» با کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأسیس شد. پس از یک دهه فعالیت، مؤسسه نخست به «مرکز نشر میراث مکتوب» و سپس در سال ۱۳۸۴ با دریافت مجوز سه گروه پژوهشی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به «مرکز پژوهشی میراث مکتوب» تغییر نام داد و علاوه بر کار نشر به کار پژوهشی نیز روی آورد.

پیوند به وبگاه

نشست چهل و دوم از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب

چهل و دومین نشست از سلسله نشست‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب به تأثیر اندیشه‌های فلسفی ابن کمونه بر فلاسفه پس از خود اختصاص دارد. این سخنرانی در تاریخ ۸ خرداد سال ۱۳۸۵ برگزار گردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *